fbpx

Az Idősek Barátai küldetése az időskori magány és elszigeteltség leküzdése Magyarországon, kiterjedt önkéntes szervezet létrehozásával. Céljaink: TÁRSASÁGOT NYÚJTANI. Ott lenni, ahol nincs senki más. Figyelmet, sze­retetet nyújtani az idős embereknek, akik ebben hiányt szenvednek. Újraépíteni, bővíteni az egye­dül élő idősek emberi kapcsolatait, és javítani élet­minőségüket. EGYÜTT CSELEKEDNI. Aktivizálni az embereket, a rászorulók segítése érdekében. Önkénteseket képzünk és vonunk be, hogy minél több embernek tudjunk segíteni. FIGYELMET FORDÍTANI. Önkénteseink odafigyelnek, meghallgatnak és élményeket osztanak meg a magány megtörése érdekében. 

Önkénteseink hely kis csoportokba szerveződnek, hogy közösen tudják segíteni a környékbeli magányos időseket. A helyi magányos időseket segítő csoportok ezek szerint az alapelvek  szerint működnek. 

Fantasztikus élettörténeteket ismerünk meg, olyanoktól, akiket szinte soha senki nem hall­gat meg. Az odafordulás és a figyelem azoknak is fontos, akik ezt adják.  Számunkra érték minden ember egyediségének felismerése és méltósága, tekintet nélkül a származásra, pszichikai, fizikai vagy szociális státuszra.

Kincseinknek tekintjük az idősek élettörténeteit, tanácsait, személyiségüket és bizalmukat, melyeket megosztanak velünk. A “Kincseink – Időseink és a tőlük tanult életbölcsességek” c. kiadványt ide kattintva tölheted le.

Így segítünk

Programunk támogatott tagjait, a társaságra vágyó magányos időseket folyamatosan kérdezzük igényeikről, kívánságaikról, vágyaikról. A legtöbbször ezek olyan dolgok, ami sokunk számára apróság vagy hétköznapi: egy közös sétát tenni a parkban, vagy meginni egy kávét a közeli cukrászdában. Ami a legfontosabb számukra, az a rendszeres jelenlét, a tudat, hogy számíthatnak ránk, bármi is történjék. 

Igyekszünk őket a lehető legjobban bevonni programunk tervezésébe, fejlesztésébe, végrehajtásába. A  másoknak segíteni tudás nekik is támaszt nyújt, méltóságuk megőrzésében is fontos elem, így lehetőséget biztosítunk nekik arra, hogy a hangjukat meghallják, a társadalom számára értékes egyénként tekintsen rájuk a környezetük.

Rendszeres látogatás

 A magány elűzésének leghatékonyabb módja a rendszeres kapcsolattartás. Általában heti rendszerességgel látogatjuk meg a magányos idős embereket, de ha ez valamiért nem lehetséges (pl. járvány miatt), akkor is biztosítjuk figyelmünkről, érdeklődésünkről idős barátainkat. Beszélgetünk velük, felolvasunk, társasjátékozunk, segítünk a számítógéppel, telefonnal, sétálunk együtt a parkban vagy elkísérjük őket a boltba, gyógyszertárba. De van aki sakkpartnert keres, vagy könyvének megírásában kér segítséget – a tevékenység attól függ hogy mire van igénye az idősnek és mi az amit szívesen megcsinálunk. 

Alkalmi segítségnyújtás

Orvoshoz kísérjük az időseket, bevásárolunk, gyógyszerkiváltunk, postára megyünk, vagy hasonló eseti jellegű segítséget nyújtunk. Erre a járvány alatt óriási volt az igény, de ne feledjük: mindig is voltak és sajnos lesznek is olyan idősek, akiknek például egy postára eljutás igazi kihívás!

Közös események, ünneplések

Kitaláljuk az idősekkel együtt, hogy milyen módon szeretnénk a jeles eseményeket megünnepelni, ezt megszervezzük, biztosítjuk az idősek odajutását, érdekes és szívmelengető élményeket nyújtunk nekik. A járvány idején a protokollok betartása mellett is folytatjuk az együtt ünneplést, csak másként! Együttműködünk idősotthonokkal, szociális szolgálatokkal, családsegítőkkel, hogy a elérjünk a társaságot igénylő elszigetelt idősekhez, akárhol is laknak.

Segítséget kérőknek

Ön 65 év feletti és magányosnak érzi magát? 

Nincs kihez szólnia, kivel megosztania gondolatait, élményeit? 

Közös eseményekre, ünneplésre vágyik? 

Jelentkezzen az Idősek Barátaihoz és szerezzen új barátokat! 

Hívja a +36-1-255-2710-es számot, vagy írjon emailt az idosekbaratai@onkentes.hu emailcímre.  

Tudsz olyan idősről aki társaságra vágyna, és elfogadná egy önkéntes segítségét? 

Mutasd meg neki szórólapunkat és segíts neki ha jelentkezni szeretne. Te magad is jelezheted idős rokonaidat, ha úgy tudod hogy szeretnének társaságot, olyan embert aki odafigyel rájuk. Segíts terjeszteni szórólapunkat olyan helyeken, ahol az idősek megfordulnak. Töltsd le innen: Szorolap_idoseknek  és nyomtasd ki, vagy elektronikusan is továbbíthatod.

Alapítók

ÖNKÉNTES KÖZPONT ALAPÍTVÁNY

Az ÖKA 2002 óta szolgálja és fejleszti a hazai önkéntességet. Úttörő szerepet vállaltunk az önkéntesség országos szintű terjesztésében és fejlesztésében (Az önkéntesség fejlesztésének stratégiája, Nemzeti Önkéntes Stratégia), hálózatépítésben (Önkéntes Centrumok hálózata), az önkénteseket fogadó szervezetek szakmai támogatásában (képzések, konzultáció stb.), az intézményi és vállalati önkéntesség, valamint a Pro Bono szolgáltatások kultúrájának terjesztésében. 2013 óta kiemelt figyelmet fordítunk a szenior önkéntesség fejlesztésére.

Idősek Barátai programunkat, az Alapítvány Teszünk Szenior Önkéntes Klubjának kezdeményezése nyomán, arra építkezve, egy tapasztalt francia szervezet, a Petits frères des Pauvres által kínált minta alapján és az ő támogatásukkal indítottuk el. Hazai és nemzetközi együttműködéseink segítségével folyamatosan bővítjük és fejlesztjük a program szakmai alapjait, módszertanát, és mindenekelőtt önkénteseink csapatát.

A programba bekapcsolódó önkéntesek számára képzést és folyamatos szakmai támogatást biztosítunk, illetve kiemelt figyelmet fordítunk az önkéntesek közösségének építésére.

www.onkentes.hu

TESZÜNK SZENIOR ÖNKÉNTES KLUB

Teszünk Szenior Önkéntes Klub 2013 őszén alakult meg az Önkéntes Központ Alapítvány támogatásával.

Klubtagjaik sokféle segítő tevékenységben vesznek részt, mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot. Havonta egyszer szoktak találkozni, megbeszélni az elvégzett és az előttük álló feladatokat, új ötleteket, lehetőségeket. A programjaikról rendszeresen tájékoztatják tagjaikat körlevélben, és a Facebook-on. Így mindenki választhat kedvére való elfoglaltságot.

2016-ban, francia példa alapján, néhány tagjuk új tevékenységbe kezdett: magányosan, elszigetelten, sokszor kiszolgáltatott helyzetben élő idős embereket kezdett látogatni. Ebből nőtte ki magát a mostmár minden korosztályt önkéntesként bevonó Idősek Barátai Program.

http://www.tettrekeszklub.hu/

PETITS FRÈRES DES PAUVRES

A francia szervezetet 1946-ban alapította egy francia filantróp, Armand Marquiset azzal a céllal, hogy nehéz helyzetben élő idős embereknek nyújtson segítséget. A folyamatosan fejlődő szervezetnek Franciaországban mára kiépült önkéntes-hálózata és kiterjedt intézményi és civil kapcsolatrendszere van. Több, mint 11 ezer önszerveződő önkéntesük 12 ezernél több idős embert látogat rendszeresen.

https://www.petitsfreresdespauvres.fr/

A francia példa nyomán világszerte számos országban alakultak hasonló szervezetek, minden esetben helyi kezdeményezés nyomán. 1979-ben született meg formálisan is a nemzetközi hálózat; a Szövetségnek ma 10 ország a tagja. Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Kanada, Svájc, Írország, Brazília, Németország és Románia mellé tizenegyedikként Magyarországot várja tagjai közé a szervezet.

2020. január 1-je óta az ÖKA Idősek Barátai Program hivatalos partnere a magányos időseket támogató Nemzetközi Szövetségnek (Fédération Internationale Petits Frères des Pauvres – International Federation of the little brothers of the Poor). http://www.petitsfreres.org

Csapatunk

Hadrévy Borbála

Programvezető – ÖKA munkatárs

hadrevy.borbala@onkentes.hu

Scholtz-Hibay Alíz

Teszünk Szenior Klub elnök

 

tettrekeszklub@gmail.com

Paes-Békei Erzsébet

Projektmenedzser önkéntes

A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja, az Idősek Barátai Program alapító tagja

idosekbaratai@onkentes.hu

Villányi Katalin

Csoportvezető önkéntes

A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja

idosekbaratai@onkentes.hu

Somlai Katalin

Fundraising tanácsadó önkéntes

idosekbaratai@onkentes.hu

Szabó Zsuzsanna

Csoportvezető  önkéntes

A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja

idosekbaratai@onkentes.hu

Gombos Rita

Idősotthon Koordinátor önkéntes

 

idosekbaratai@onkentes.hu

Átláthatóság

Az Idősek Barátai Program az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) egy programja, melyet inkubációs módon az önállóság, önfenntartás elérése érdekében fejleszt. Az átláthatóság jegyében az alábbiakban találhatod az ÖKA (és benne foglalva az Idősek Barátai) tevékenységének dokumentumait. Az Idősek Barátai Program legfrissebb híreiről IDE kattintva tájékozódhatsz, az ÖKA híreit pedig ITT olvashatod. Az ÖKA további programjairól ITT olvashatsz további információt.Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában, a Civil Szervezetek Névjegyzékében ITT ellenőrizhetők az alapítványunkra vonatkozó adatok. Az Alapítvány etikus adománygyűjtő szervezet, az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének tagja. 

Alapítványunk közhasznúsági jelentéseit ITT nézheted meg.

Az ÖKA kuratóriumi üléseinek meghívóját és jegyzőkönyveit pedig ITT olvashatod. 

A kuratóriumról és a felügyelőbizottságról további információkat ITT találsz. 

Az ÖKA adó 1%-os felajánlásait a kuratórium döntése alapján 2018-as bevallási évtől kezdve teljes egészében az Idősek Barátai Program céljainak megvalósítására költjük. Az átutalt összeg felhasználásáról szóló közleményeket itt láthatjátok:

Közlemény 2018

Közlemény 2019

Adatkezelés

A bizalom és a méltóság a legfontosabb értékeink. Elhivatottak vagyunk, hogy adatkezelési folyamataink megfeleljenek az általános adatvédelmi rendelet, valamint az adatkezeléssel és adatvédelemmel összefüggő további releváns jogszabályok előírásainak. Alapítványunk adatkezelési tájékoztatóját ITT találhatjátok.

Önkéntesek: Adatkezelés célja: az ÖKA Idősek Barátai munkájához szükséges önkéntesek toborzása, kiválasztása, nyilvántartása, koordinálása. Felhasználás jogalapja: hozzájárulás, jogos érdek, adott esetben szerződés. Kezelt adatok: önkéntes magánszemélyek név, cím, telefonszám, e-mail cím, adott esetben a projektek kiválasztásához szükséges információk (pl. érdeklődési kör, végzettség, kompetenciák), szerződéskötés esetén egyéb azonosító adatok (pl. anyja neve, születési ideje stb.). Vállalati önkéntes programok esetén csak a kapcsolattartók elérhetőségeit kezeljük.

Magánszemély adományozók: Adatkezelés célja: az adományozó magánszemélyek nyilvántartása, adományozói kategóriájának megállapítása (a megfelelő ajándékhoz), kapcsolattartás.Felhasználás jogalapja: hozzájárulás. Kezelt adatok: név, cím, telefonszám, e-mail cím, hozzájárulás a honlapon való megjelenéshez, támogatások összege. Vállalati adományozók esetén csak a kapcsolattartók elérhetőségeit kezeljük.

Támogató projektek, programok: Adatkezelés célja: a támogatott személyek, családok nyilvántartása a hatékony támogatás érdekében.Felhasználás jogalapja: hozzájárulás, jogos érdek, adott esetben írásbeli megállapodás. Kezelt adatok: név, cím, telefonszám, e-mail cím, megállapodás kötése esetén egyéb azonosító adatok, adott esetben a támogatott személyekre vonatkozó egyéb információk (pl. támogatott idős helyzete, támogatási igénye).

Hírlevelek: Adatkezelés célja: az ÖKA Idősek Barátai munkájáról, aktuális programjainkról és rendezvényeinkről való tájékoztatás. Kezelt adatok: név, e-mail cím. Felhasználás jogalapja: hozzájárulás. Oldalunk Facebook Pixelt használ. Ez azt jelenti, hogy a Facebookon regisztrált látogatók tevékenységét weboldalunkon nyomon követjük, és arról statisztikai adatokat kapunk. Személyes adatokat ezzel kapcsolatban nem tárolunk. Az adatkezelésre a Facebook adatkezelési szabályai az irányadóak.

Az összes adatkezelés időtartama: visszavonásig. Az érintett bármikor, indokolás nélkül, írásban kérheti személyes adatainak vagy adatai egy részének helyesbítését, módosítását, törlését, illetve visszavonhatja az adatkezeléshez adott hozzájárulását. Leiratkozási kérésedet küldd az idosekbaratai@onkentes.hu címre. Haladéktalanul, de legkésőbb a kérelem kézhezvételét követő 15 napon belül intézkedünk az adatok helyesbítéséről, módosításáról vagy törléséről.

Adattovábbítási tájékoztató: Tudomásul veszem, hogy az Önkéntes Központ Alapítvány (1137 Budapest, Katona József u. 39.) adatkezelő által a www.idosekbaratai.hu felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: vezetéknév, keresztnév, e-mail-cím. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff.

Tájékoztató ismétlődő bankkártyás fizetésről: Az ismétlődő bankkártyás fizetés (továbbiakban: „Ismétlődő fizetés”) egy, a SimplePay által biztosított bankkártya elfogadáshoz tartozó funkció, mely azt jelenti, hogy a Vásárló által a regisztrációs tranzakció során megadott bankkártyaadatokkal a jövőben újabb fizetéseket lehet kezdeményezni a bankkártyaadatok újbóli megadása nélkül. Az Ismétlődő fizetés igénybevételéhez jelen nyilatkozat elfogadásával Ön hozzájárul, hogy a sikeres regisztrációs tranzakciót követően honlapon (www.idosekbaratai.hu) kezdeményezett későbbi fizetések a bankkártyaadatok újbóli megadása és az Ön tranzakciónként hozzájárulása nélkül a Kereskedő által kezdeményezve történjenek. Figyelem(!): a bankkártyaadatok kezelése a kártyatársasági szabályoknak megfelelően történik. A bankkártyaadatokhoz sem a Kereskedő, sem a SimplePay nem fér hozzá. A Kereskedő által tévesen vagy jogtalanul kezdeményezett ismétlődő fizetéses tranzakciókért közvetlenül a Kereskedő felel, Kereskedő fizetési szolgáltatójával (SimplePay) szemben bármilyen igényérvényesítés kizárt.

Panaszkezelés

panaszkezelési tájékoztató általános célja, hogy programunkkal és ezáltal az alapítvánnyal kapcsolatba kerülők felmerülő észrevételeiket, visszajelzéseiket szervezetünk panaszkezelési rendje szerint megtehessék. Panaszkezelési rendünk elősegíti, hogy a panaszosok véleményüket egyszerűen és eredményesen juttathassák el, ezzel is támogatva a mihamarabbi megoldást, a panasz mindkét fél számára megnyugtató lezárását. A beérkezett a panaszok rendezését kiemelt feladatunknak tekintjük, a panaszokat és a panaszosokat bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlően, azonos eljárás keretében és szabályok szerint kezeljük, az erről készített beszámolókat évente ITT közzétesszük. A beérkező panaszok kezelése során szakszerű, érdemi és naprakész válaszadásra törekszünk, amely megfelel a közérthetőségi elvárásoknak. 

Az Önkéntes Központ Alapítvány tevékenységének dokumentumai, szakmai és gazdasági beszámolói IDE kattintva érhetők el. 

A szervezet (személyes adatokat nem tartalmazó) irataiba, az alapítvány működésével kapcsolatosan keletkezett iratokba az alapítvány székhelyén bárki betekinthet, arról saját költségére másolatot készíthet az irányadó jogszabályok és hatályos Alapító okiratának rendelkezései szerint. Az erre vonatkozó írásos kérelmére a Kuratórium a kérelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül tájékoztatja a kérelmezőt az iratbetekintés módjáról és időpontjáról. Az iratbetekintésre irányuló kérelmet az alapítvány kuratóriumának címezve kérjük a 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24. címre ajánlott küldeményként megküldeni.

Kapcsolat

Az Idősek Barátai Program az Önkéntes Központ Alapítvány programja.

Az alapítvány közhasznú, szja civil 1% felajánlást jogosult gyűjteni.

Hivatalos név: Önkéntes Központ Alapítvány 

Székhely: 1137 Budapest, Katona József u. 39. 

Levelezési cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24. 

Telefon: +36 1 225 0710 

E-mail cím: idosekbaratai@onkentes.hu 

Jogállás: Közhasznú alapítvány 

Adószám: 18108251-1-41 

Bankszámlaszám (HUF): MagNet Bank 16200010-10044403

IBAN szám (EUR): HU60162000101005922500000000 , SWIFT HBWEHUHB

Adjukössze bankkártyás adománygyűjtő kampány: https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042 

 

Keress minket!

Önkéntes Központ Alapítvány

Telephely:
1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.

Tel: +36-1-225-0710

E-mail cím: idosekbaratai@onkentes.hu

TÁMOGASD MUNKÁNKAT RENDSZERES ADOMÁNYODDAL!
 

Ajánld fel nekünk szja 1%-odat!

Adószámunk: 18108251-1-41

© Idősek Barátai 2020.