„Magányos vagyok.” „Egyedül érzem magam.” „Nincs kivel beszélgetnem.” „Nem tudom megosztani az örömömet mással.”

Ezek a gondolatok életkortól függetlenül bárkinek ismerősek lehetnek. Mindannyian vissza tudunk emlékezni olyan pillanatokra, vagy rövidebb-hosszabb periódusokra, amikor nagyon magányosnak éreztük magunkat. Ideális esetben viszont ez az érzés nem tartott sokáig, és sikeresen át tudtunk lendülni a nehéz állapoton. Sajnos azonban azt is tudjuk, hogy gyakran nem az ideális forgatókönyv írja a mindennapokat, és különösen azok számára válik hosszútávon nyomasztóvá a magányos lét, akik elszigetelten élnek, vagy akik feleslegesnek érzik magukat.

Az amerikai Birgham Young Egyetem egyik átfogó tanulmánya arra mutatott rá, hogy a magányos embereknek sokkal nagyobb az esélyük a korai halálra, mint azoknak, akik megfelelő szociális kapcsolatokkal rendelkeznek. A kutatók azt találták, hogy a társadalmi elszigeteltség 30%-kal növeli a korai halál kockázatát. Sőt, ami még ennél is meglepőbb, hogy a magány ún. szubjektív megélése is közel ugyanezt azt eredményt hozta – tehát azokat, akik alapvetően nem izoláltan élnek, de mégis magányosnak definiálják az életüket, 26%-kal nagyobb valószínűséggel érheti a korai halál.

A fenti eredmények tükrében kijelenthetjük, hogy a magány még a dohányzásnál és az elhízásnál is jelentősebb egészségügyi kockázati tényezőt jelenthet. Érdekes módon ez az állítás igaz mind az objektív, mind pedig a szubjektíven megélt magányos létre.

Talán egyetérthetünk abban, hogy az idősebb korosztály hatványozottan van kitéve a magány és az elszigeteltség veszélyének. Az Idősek Barátai Program éppen ennek a jelenségnek a visszaszorítására jött létre: számunkra a legfontosabb szempont az idősek magányának oldása.  Önkénteseink minimum hetente egyszer látogatnak meg idős embereket – akiket mi idős barátoknak hívunk – és attól függően, hogy mire van igényük, elmennek például együtt sétálni, bevásárolni, vagy éppen beszélgetnek, társasjátékoznak egy jót. Egy önkéntes mindig ugyanahhoz az idős baráthoz megy el, mert szeretnénk, ha hosszú távú kapcsolatok alakulnának ki. Ezek a látogatások vagy az idős barát magánlakásában, vagy egy otthonban zajlanak.

Ha egyetért céljainkkal, kérjük, támogasson minket a főoldalon található „Támogatom” gombra való kattintással, vagy közvetlenül EZEN a linken. Köszönjük!