Ági néni és Marianna évek óta ismerik egymást, történetüket pedig a rendszeres találkozások írták meg az Idősek Barátai Programnak köszönhetően, amelyből mára egy igazán őszinte barátság alakult ki. Külön-külön levélben írták meg gondolataikat erről a kapcsolatról, amit örömmel osztunk meg.

Ági néni:

Idősek házában lakom, túl a 80-on, mozgáskorlátozottan. Interneten és telefonon tartjuk a kapcsolatot Mariannával, és mindig a megbeszélt időpontban találkozunk. Az erőnlét, ill. az időjárás függvényében szoktuk megszervezni közösen a programjainkat. Vannak olyan napok, amikor például pakolunk. Egy kicsi lakrészben is rengeteg holmi tud összegyűlni, sőt, még rendetlenség is kialakul néha. Mariannának ”varázskeze” van: egy óra leforgása alatt helyre kerül mindaz, amivel én egyedül akár egész nap is elszöszmötölnék.

Marianna nagy mestere annak is, hogy miként lehet egy idős embert megnevettetni, és hogyan lehet az időszakosan fellépő magányosság-, fáradtságérzést oldani tapintattal, kedvességgel, finom humorral, barátian. Nagyon könnyű a helyzetem vele, mert a kezdetektől fogva „egymásra éreztünk”, az évek során pedig baráti kapcsolat alakult ki. Jó együtt!

Köszönöm, hogy segítesz elhordozni egészségem terheit, hogy érdekel, amit mondok, hogy önmagadból ajándékozol nekem mindig bátorítást, ihletet!

Köszönöm, hogy vagy nekem!

Marianna:

Aktív éveim után ösztönösen keresni kezdtem azt a lehetőséget, hol és hogyan tudnék adni valami hasznosat másoknak. Így kerültem több évvel ezelőtt az ÖKA Senior önkéntesek csapatába. Sok izgalmas, szép, hasznos vagy éppen szívszorító közös munkában vettem részt.

Tevékenységem során pár évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba Ági nénivel, aki egy idősek otthonában él. Amikor csak tehetem, heti rendszerességgel látogatom Őt.

Kedves, meghitt beszélgetések, rövid séták, apró, közösen megoldott feladatok mélyítették el kapcsolatunkat. Fontos nekem, nagyon megszerettem Őt. Csodálatos ember, hatalmas lelke és nagy tudása van. Ha nem tudok elmenni hozzá, interneten levelet váltunk egymással. Nagy dolog ez, hiszen Ági néni még 80 év felett is nagyon aktív és érdeklődő . Minden idő, amit együtt töltök vele, rengeteg élményt, energiát és szeretetet ad. Mi önkéntesek, akik azért tevékenykedünk, hogy segítsünk másoknak, cserébe mi is nagyon sokat kapunk. Már az boldogsággal tölt el, amikor Ági néni az ajtóban vár tárt karokkal. Jó érzés így belépni a szobába. Minden egyes látogatáskor ott hagyok egy kicsit magamból és elhozok egy kicsit magammal. Talán nem is kell ennél több. Odafigyelni egymásra, segíteni, tisztelni és szeretni.

Boldog vagyok, hogy Ági néni a bizalmába fogadott, és hogy része lehetek egy picit az életének.

Maradjunk meg egymásnak így még nagyon sokáig!