Fotó: Unsplash/Huyen Nguyen

Az „aktív életkor” kifejezés kapcsán a legtöbb embernek egyáltalán nem az időskor jut eszébe, pedig ebben az életkorban is sokan tudják aktívan eltölteni az idejüket. Legyen az akár egy kis kert gondozása, egy új hobbi megtalálása, rendszeres könyvtárlátogatás, gyakori séta a környéken, vagy éppen az unokák és családtagok látogatása: ezek pozitív hatását nem lehet eléggé kihangsúlyozni az időskori tartalmas élet kialakítására.

Aktívnak lenni nem csak gyorsaságot és szilárd munkabírást jelent, hanem azt a lelki egyensúlyt is, ami az értékes tevékenységeknek köszönhető. Az idősebb korosztálynak pedig azért is kiemelten fontos, hogy megtalálják ezeket a lehetőségeket, mert az ő életterük fokozatosan ugyan, de mégis jelentősen átalakul az idő múlásával. Egyre nehézkesebbé válik a rendszeres mozgás, lassabban haladnak olyan teendőkkel, amiket korábban gördülékenyen végeztek el, és olykor-olykor feledékenyebbekké is válnak. Ez a megváltozott helyzet pedig könnyebben elfogadható, ha más, vagy új célokkal és tartalmakkal telnek meg.

„Elég vagyok”

 

Az öregedés egy teljesen természetes folyamat; az élet része, éppen ezért nem is kell feltétlenül felhagyni azokkal az időtöltésekkel, amik a mindennapok részei voltak már fiatal felnőttkorban is. Az viszont elengedhetetlen, hogy idős korban ezek a lehetőségek úgy legyenek folytathatóak és tovább élvezhetőek, hogy már megfelelnek a test és az elme elkerülhetetlen változásai által előidézett korlátoknak. Ha nem csak megértjük, de meg is tudunk békélni ezzel a visszafordíthatatlan állapottal, akkor – ahogyan azt a geriátriai pszichiátria alapító atyja, Dr. Cohen is kijelentette – az öregedés maga katalizátort is jelenthet új, gazdag tapasztalatok számára, ami lehetőséget nyújt a szenvedélyek megújítására és újjászületésére.

De mit is jelent ez valójában? Hát azt, hogy vegyük észre az idős kor előnyeit is, ne csak a hátrányait! Előfordulhat, hogy fiatalon egyáltalán nem volt fárasztó egy hosszú kirándulás, vagy éppen egy népes vendégsereg fogadása, miközben idősként már fél óra séta után is elfáradunk és energiánk sincs már annyi ember kedvében járni – az időskor természetesen korlátokat hoz létre. Ugyanakkor új ablakot is nyit a világra, mert fél óra séta lehet tartalmasabb is egy olyan rohanó napnál, amikor nem jutott idő kapcsolódni a körülöttünk zajló világgal, és a sok ismerős után már lehet, hogy inkább azt a pár barátot hívjuk át magunkhoz, akik jobban ismernek minket. A lelassult életvitelnek köszönhetően idős korban sokan energiáikat azokra a dolgokra tudják jobban összpontosítani, amik valójában számítanak – ezek pedig lehetnek régi szokások új csomagolásban, vagy éppen teljesen újak, amelyek alkalmazkodnak az időskori sajátosságokhoz.

Akárhogy is, aktívan és tartalmasan nem csak a fiatalok tölthetik el idejüket, de az idősebbek is! Gondoljunk csak a Margit-szigeten ultramaratont futó 74 éves Bernát atyára, aki azt mondta, hogy

„számomra fontos, hogy ismerjem saját határaimat, és feladatom, hogy ezeket tágítsam. Tudni kell azonban, hogy vannak határok, és ezeket tiszteletben kell tartani”.

A család, barátok, vagy közelebbi és távolabbi ismerősök pedig segíthetnek ezeknek a határoknak a tágításában.

Az Idősek Barátai Program egyik legfontosabb célkitűzése a tartalmas időtöltések nyújtása idős barátaink számára. Olvasson személyes történeteink közül, és ha egyetért céljainkkal, kérjük, támogasson minket a főoldalon található „Támogatom” gomb segítségével. KÖSZÖNJÜK!