Fotó: Pexels/Caio Resende

Legyen szó akár egy családi kirándulásról, vagy egy nagyobb csoportos programról, ha útnak indulunk idősekkel, bizony nem árt átgondolni néhány dolgot. Ahhoz, hogy egy kiruccanás jó élmény legyen, nem csak az idős személyek testi-lelki egészségét kell figyelembe vennünk, hanem maga az úti cél, és a közös időtöltés jellegét is. Mi az alábbi szempontokat gyűjtöttük össze arra, hogy mit érdemes szem előtt tartani, amikor kirándulni megyünk idősekkel:

1. Ismerjük meg az idősek igényeit!

A kirándulást igazítsuk a lehető legjobban az idős személyekhez, vagy csoportok igényeihez. Ha maximálisan figyelembe vesszük az érdeklődési körüket, annál nagyobb sikere lesz a programnak. Amennyiben gondozóként, vagy szervezőként még nem igazán ismerjük a résztvevőket, akkor is fontos, hogy a környezetükből minél több információt szerezzünk be például az idősek kedvenc időtöltéseiről, hiszen a kirándulásnak róluk kell szólnia.

2. Mindig figyeljük az időjárás előrejelzést!

Akármilyen egészséges és aktív időskorú személyekkel is indulunk el, az időjárást bizony sosem szabad kifelejtenünk a számításból – főleg ha a szabadban tervezünk csinálni valamit! Egy eső áztatta talaj, vagy éppen a tikkasztó hőség nagyobb megterhelést jelent az állóképesség számára. Ha a kirándulás napján váratlanul kellemetlenné válna az időjárás, inkább tervezzünk újra.

3. Akadálymentesség

Természetesen nem kérdés, hogy a résztvevők egyéni és általános akadálymentes igényeit szem előtt kell tartanunk az úti cél kiválasztásánál. Azonban a mozgásukban, hallásukban vagy látásukban akadályozott idősek számára kialakított helyszíneken túl preferáljunk olyan lehetőségeket is, ahol szociálisan érzékeny emberekkel találkozhatunk. Az a buszsofőr például, aki a csomagtárolóban kedvesen és megértően szorít helyet a kerekesszéknek, és aki nem bosszankodik a lassabb fel- és leszállás miatt, sokkal jókedvűbbé tudja varázsolni az idős csoport hangulatát, mint egy kevésbé udvarias sofőr. Nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon, ezért is fontos a jó csapatmunka a kirándulás tervezése során!

4. Utazás

Ne tervezzük túl hosszúra az utazást. Ennél a szempontnál is fontos szerepe van az egyedi igényeknek, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a program időtartamának legfeljebb a felét tegye ki maga az utazás. Akár a bérelt buszt, akár az autót, vagy a tömegközlekedést választjuk, mindig ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékmennyiség legyen nálunk, és iktassunk be pihenőket is, amennyiben az út több mint fél órás.

És végül: kellemes kirándulást kívánunk mindenkinek!