A közelmúltban egyre több hír jelent meg itthon is arról az amerikai vállalkozásról, ami egy roppant egyszerű elképzelésen alapul: felnőtt emberek sétáltatásán. A „The People Walker” (azaz „Az Embersétáltató”) több mint két éve működő üzletet jelent ötletgazdájának, pedig eleinte igazából csak viccként indította a projektet. Hiszen ki gondolta volna, hogy komoly kereslet is lehet személyes sétapartnerekre? A szolgáltatásának lényege ugyanis az, hogy bárki, aki egyedül érzi magát, de szívesen sétálna valakinek a társaságában, a cégnek köszönhetően ezt megteheti egy kedves ismeretlennel. Így a szabadidő töltését könnyedén megoszthatják másokkal azok is, akik amúgy valamilyen oknál fogva egyedül maradnának otthon. Egyszerűen csak fel kell keresni a honlapjukat, és egy bizonyos szolgáltatási díj ellenében a cég megbízható beszélgetőtársat biztosít egy séta erejéig. Sok magányosan élő amerikai ember van a megrendelők közt, akik örülnek, hogy végre van kivel beszélgetni is sétálgatás közben.

A vállalkozás koncepciója mögött tulajdonképpen egy széles körben kutatott, és rendkívül izgalmas jelenség áll: a szociális interakciók mentális és fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatása. Folyamatosan születnek tanulmányok arról, hogy a magány enyhítése miként javítja az életminőséget, és úgy általában a várható élettartam növelését. A fenti vállalkozás is azért fordulhatott át viccből komoly szerveződéssé, mert egy nagyon is valós társadalmi hátterű elmagányosodásra ad egyedi választ. Rengetegen keresik a válaszokat a magány jelenségére, egy érdekes finn kutatás például arra világított rá nemrégiben az időskorúakkal kapcsolatban, hogy a közösségi tevékenységek is csökkentik a korai halál kockázatát. Tehát az a minőségi idő, amelyet az érintettek együtt töltenek meg egy közös élménnyel, felbecsülhetetlen értékké válhat hosszútávon az egészségi állapotot illetően.

Legyen szó bármilyen szociális interakcióról, mi az Idősek Barátai Programban úgy gondoljuk, hogy a sikeres megvalósításhoz két nagyon fontos tényezőnek kell megvalósulnia:

A bizalomnak és a társas kapcsolódásnak.

Mi is dolgozunk a megoldáson, és ahhoz, hogy a programunk idős tagjainak magányát sikeresen tudjuk enyhíteni, illetve ezáltal minőségi időt tudjunk nyújtani nekik, önkénteseink odaadó részvételére számítunk. A mi munkánk önkénteseink nélkül elképzelhetetlen lenne, hiszen programunk az ő bizalmi kapcsolataikra épül. Ők azok, akik minimum hetente egyszer látogatnak meg idős embereket – akiket mi idős barátoknak hívunk – és attól függően, hogy mire van igényük, elmennek például együtt sétálni, bevásárolni, vagy éppen beszélgetnek, társasjátékoznak egy jót. Egy önkéntes mindig ugyanahhoz az idős baráthoz megy el, mert szeretnénk, ha hosszú távú kapcsolatok alakulnának ki. Ezek a látogatások vagy az idős barát magánlakásában, vagy egy otthonban zajlanak.

Az Idősek Barátai Program tehát hasonló céllal jött létre, mint a már fent említett vállalkozás is: a társadalmi elszigeteltséget és magányt szeretnénk minél hatékonyabban oldani. Segítőink önkéntes alapon vesznek részt a látogatásokban, ahhoz azonban, hogy programunkat fejleszteni tudjuk, anyagi támogatásra van szükségünk.

Ha egyetért céljainkkal, kérjük, támogasson minket a főoldalon található „Támogatom” gombra való kattintással, vagy közvetlenül EZEN a linken. Köszönjük!