Hárs Vera az Idősek Barátai Program önkéntese belevágott a nagy kalandba Franciaországban! Két hetes önkéntességéről írt nekünk egy beszámolót, amit örömmel teszünk most közzé. Büszkék vagyunk rád, Vera, hogy a csapatunk tagja vagy! Köszönjük segítséged!

A francia testvérszervezetünk, a Les petits frères des Pauvres, azaz a “Szegények/Elesettek Kis Barátai” minden nyáron fogad önkénteseket, akik az idősek nyaraltatásában segítenek. Egy kicsit félve bár, de belevágtam én is ebbe a kalandba. Nem tudtam mi vár rám, bár már többen voltak közülünk kint, azért féltem a megmérettetéstől és a feladattól, hogy egyáltalán alkalmas vagyok-e ilyen tevékenységre. Végül két hetet töltöttem kint, amit nagyon élveztem az első perctől az utolsóig! Fantasztikus helyen voltam, a Párizstól északra mintegy 80 km-re fekvő Achy kastélyban.

Szuper volt a szervezés, és egy fantasztikus 9 fős önkéntes csapattal dolgoztam együtt (19 és 67 év közöttiekkel; franciákkal, angolokkal és lengyelekkel). Volt, aki először, és volt, aki többedszerre önkénteskedett közülünk. 7 időskorú (58 és 85 éves kor közti) ellátottnak segítettünk, akik kerekesszékesek, mozgásukban korlátozottak, nemlátók, vagy “csak” egyedül élők voltak. Csodálatos kirándulásokra mentünk el velük a környéken, a tengerparton!. Mindenkihez tartozott egy ellátott, akire fokozottabban oda kellett figyelni. Én egy 58 éves agyvérzést kapott hölggyel foglalkoztam, akinek köszönhetően megtanultam a kerekesszéket kezelni, sérült emberre odafigyelni, időközönként akaratának ellenállni, támogatni, és segíteni őt.

A csapat reggeltől estig összhangban dolgozott, hiszen nemcsak az ellátottakkal kellett foglalkozni, hanem közben a ház körüli munkát (reggeli, ebéd, vacsora, terítés, mosogatás, takarítás, stb.) is el kellett végezni. A kastélyban fizetett személyzet csak az igazgatónő, szakácsnő, mosónő volt. Mindenki más önkéntes volt.

És persze ne feledkezzünk el a fantasztikus ételekről és sajtokról sem! Esténként pedig a rögtönzött kis “banda” szórakoztatott bennünket francia sanzonokkal, gitár és klarinét kíséretében. Egy szó, mint száz, remélem máskor is részt tudok venni ebben a programban, és hogy hamarosan nálunk is lesznek hasonló lehetőségek. Egy biztos, fantasztikus megtapasztalni az önkéntesség erejét!