Az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriuma 2018 óta a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból összegyűlt pénzt az Idősek Barátai Program céljainak megvalósítására használja fel. Ebben a cikkben megosztom veletek, hogy mekkora összeg érkezett hozzánk és mire fordítottuk.

Ha adóbevallásodnál Te is az Önkéntes Központ Alapítványnak ajánlod fel a civil szervezeteknek adható 1%-odat, akkor az idősek magányának oldásához, életminőségük javulásához járulsz hozzá!

Ezt még MÁJUS 20-ig megteheted!

Minden felajánlás számít. Sokat hallottam azt a mondatot, hogy “Az én 1%-om olyan kicsi, észre sem fogjátok venni” – lehet hogy nem milliókat jelent az 1%-od, de ha többen felajánlják, abból igen szép teljes összeg kerekedhet ki!

Idén a koronavírus járvány miatt rengeteg idős vált hirtelen magányossá, elszigeteltté. Franciaországi barátaink arról értesítettek, hogy a 7 idősből, akik eddig a támogatottjaik közül meghaltak a járvány során, mindössze 1 az aki ténylegesen fizikai problémák miatt hunyt el, 6 pedig a magány miatt, amitől depresszióssá váltak, nem várták a holnapot, a jövőt. Így a társadalmi nyomás hatására Franciaországban már lehet látogatni azokat az időseket, akiket különösen megvisel az egyedüllét.

Idén forrásainkat arra fordítjuk, hogy digitalizáljuk folyamatainkat és így érintésmentesen is tudjuk azt a baráti kapcsolatot kialakítani, fenntartani, ami vidámságot és életerőt hoz az idős emberek mindennapjaiba.

Ha Te nem dolgozol, nyugdíjas vagy tanuló vagy, akkor is tudsz segíteni: oszd meg családtagjaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel a hírt, hogy ismersz egy megbízható szervezetet, egy jó célt, melynek megvalósításához adóbevallásukkor hozzájárulhatnak 1%-os felajánlásukkal!

Facebook posztunkat tedd ki üzenőfaladra, oszd meg Messengeren dolgozó ismerőseiddel. Az adjukössze felületen lévő 1%-os kampányunk linkjét is megoszthatod, itt több információ olvasható rólunk!

Munkahelyeden kérdezd meg a humán erőforrás osztályt, hogy körbeküldheted-e kollégáid körében az 1%-os felhívásunkat! Tudunk olyan cégekről, akik megengedik, sőt támogatják az ilyen kezdeményezést – ilyen például a KPMG.

A tavalyi szlogenünk – figyelmünk szintje idén is változatlanul 100%!

Ha valaki nem biztos benne, hogyan teheti meg a felajánlást, IDE KATTINTVA elérheti a NAV oldalát melyen részletesen le van írva a felajánlás folyamata.

2018-as rendelkező évben felajánlott szja 1%-os összeg 169 927 Ft volt. Ezt az összeget 9 ember felajánlása adta ki. Ezt a pénzt 2019-ben költöttük el: az idősek eljutását biztosította részben a húsvéti ünneplésre, és részben az őszi kirándulásunkra; tortát vásároltunk a Program születésnapi ünneplésére; valamint a húsvéti ajándék egy részét is fedezte.

2019-es rendelkező évben az 1%-os felajánlások teljes összege 423 777 Ft volt, 23 ember döntött úgy hogy minket jelöl meg az 1% kedvezményezettjeként. Ezt az összeget idén fogjuk elkölteni.

Szeretném megköszönni az összes eddigi felajánlónak, hogy gondolt az idősekre mikor elkészítette, beadta adóbevallását. A jelenlegi elektronikus lehetőség esetében ez tényleg csak pár klikket jelent, de az idősek számára az odafigyelés túlzás nélkül sorsfordító lehet!

Járulj hozzá adataid megadásához a rendelkező nyilatkozatban – hadd köszönjük meg neked egy kedves lappal, és beszámolóval arról, milyen hatással volt 1%-os adományod az idősekre!

Somlai Kata – az Idősek Barátai Program vezetője