Az ENSZ Idősügyi Munkacsoportja megbeszéléseket folytat az idős emberek jogvédelmének eszközeiről. A téma fontosságát alátámasztva az AGE Platform Europe (európai civil szervezetek hálózata, melyek az EU-ban élő 200 millió 50+ korú idős emberért dolgoznak) szakértőkkel közösen vitaanyagot adott ki ebben a témában, hogy egy ENSZ-Egyezmény megszületését támogassa.

Ez a dokumentum azt vizsgálja, hogy a COVID-19 pandémia alatt az idősek jogai sok esetben figyelmen kívül lettek hagyva, és elmagyarázza, hogyan tudná egy egyezmény megvédeni az idősek jogait, segíteni hogy különböző társadalmakban komolyan vegyék az életkor alapú diszkriminációt és hogyan lehet mindenki számára igazságos társadalmakat felépíteni.

Ez az anyag letölthető (angolul) innen:

https://www.age-platform.eu/sites/default/files/Discussion_Paper_COVID-19_Time_for_a_UN_Convention-Aug2020.pdf

Az ENSZ 1991-ben fogadta el az Idős Emberekkel Foglalkozó Alapelveit (egész életen át tartó függetlenség, részvétel, gondoskodás, önmegvalósítás, méltóság). Az Idősek nemzetközi éve (1999) kapcsán az alapelvek kiterjesztése érdekében célul tűzte ki a minden korosztály számára kedvező társadalom kialakítását. Az ENSZ Egészségügyi Szervezete, a WHO 2002-ben publikálta az idősügyi politikát meghatározó alapdokumentumát, az Aktív
Időskort (Active Ageing – Policy Framework). 2010-ben az ENSZ Közgyűlése határozatával létrehozta Idősügyi Munkacsoportját (OEWG) az idősek jogainak aktív érvényesítésért. A WHO 2011-ben adta ki jelentését az Idősekkel kapcsolatos rossz bánásmód megelőzéséért.

Cikk forrása: https://www.age-platform.eu/publications/time-un-convention-rights-older-persons-discussion-paper

2020. szeptember