A magányos időseket segítő szervezetek Nemzetközi Szövetségében – melynek mi is partnerei vagyunk 2020. kezdetétől – megosztjuk egymással a járványhelyzet időseket érintő hatásairól szóló információkat, így tudjuk, hogy Franciaországban az idősotthonok első hullám alatti teljes lezárásának katasztrofális következményei voltak. Azaz: sok idős a magányba halt bele.

A járvány első hullámának tanulságait sok országban elemzik már különféle szinteken. A Le Monde szeptemberben közölt egy cikket a tanulságokról, melyből az idősekről szóló részt szeretnénk kiemelni.

“Az idős emberek az elsőszámú áldozatai a járványnak…
Tizennyolc évvel a 2008-as kánikula után a Covid-19 -ben halnak meg a legtöbben az Ehpad-ban (idősek otthona), de az izoláltságban és a törődés hiányában is sokan elveszítik életüket. Az Ehpad alkalmazottai márpedig már évekkel ezelőtt jelezték panaszukat a szervezet hiányosságait illetően.
Országunkban nem gondoskodnak eléggé az idősekről. Tűrhetetlenek voltak azok az utasítások, melyek a járvány első hulláma alatt az elhunytakra vonatkoztak: hogyan is fogadhatná el a társadalom, hogy valakit egyedül meghalni hagyjon, megtiltva hogy a hozzátartozók meglátogathassák? Ez embertelen és tarthatatlan.”

Az idősekkel foglalkozó szervezetek lobbitevékenységének hatására, a most zajló második hullám esetén már lehetséges azon idősek látogatása a kijárási tilalom alatt, akik olyannyira izoláltan élnek, hogy veszélyes számukra ha társaság nélkül maradnak. A látogatásokat végző önkéntesek külön engedélyt tölthetnek le a kormány honlapjáról, melyet a szervezet tölt ki számukra, ahol önkénteskednek.

A francia Le Monde újságban megjelent cikket Sárközi Mónika önkéntesünk fordította francia nyelvről magyarra, köszönjük neki a segítséget!

2020. 11. 04.