Mindannyian nehéz időszakot élünk most át. Nem tudjuk, hogy a vírus hol rejtőzik, és hogyan gyógyuljunk meg minél hamarabb, ha már elkaptuk?! Magunkra és másokra is különösen vigyázva kell folytatnunk életünket.

Az ajándékvásárlások időszaka is elérkezett. De most valahogy más hangulatban közelítünk a karácsonyhoz, hiszen az elmúlt hónapokban feje tetejére állt a világ.

Most nagyobb szükségünk van egymásra, mint valaha.

Még belegondolni is szomorú, hogy sok idős embernek egyedül kell megküzdenie a jelenlegi embert próbáló helyzettel. Az idősotthonok le vannak zárva hónapok óta, a saját otthonukban élőket pedig tovább izolálta a megbetegedéstől való félelem. A karácsonyi időszakban a magány egyre elviselhetetlenebbé válik, megnő a balesetek, kórházi esetek száma. Az egyedül élő idősek egyre inkább kiszolgáltatottá válnak.

Mi nekik segítünk: több, mint 100 önkéntesünkkel együtt kutatjuk fel az elszigetelten élő időseket és abban segítünk nekik, amiben csak tudunk. Az ünnepekkor személyes üzenettel és ajándékkal lepjük meg őket, természetesen a járványügyi protokollok szigorú betartása mellett.

De mit tehetnék én? – kérdezed magadban.

Most eláruljuk, mi az a 6 egyszerű dolog, amit bárki megtehet így karácsony közeledtével:

1) Hívjuk fel idős rokonainkat, barátainkat minél többször. Holnap is jó nap telefonálni, de a mai még jobb! Ne halogassuk. Elég figyelmesen meghallgatni amit mond: ez az egyik legszebb ajándék.

2) Ha összefutunk a lakóházban idős szomszédainkkal, álljunk meg egy szóra. Kérdezzük meg, hogy várja-e már a karácsonyt – lehet hogy ez a pár perc beszélgetés az egyetlen, amiben napok vagy akár hetek óta része volt.

3) Ajánljuk fel segítségünket nekik bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban még az ünnepek előtt. Sok idős retteg attól, hogy nem tudja majd beszerezni gyógyszereit időben a karácsonyi időszakban a vírushelyzet, vagy akár a sorbanállás, csúszós utak, készlethiány miatt.

4) Küldjünk levelet, képeslapot vagy akár egy rajzot postán! Olyan jó ilyet kapni a számlákon kívül. Adjuk fel még időben, hogy karácsony előtt odaérjen!

5) Ha szemtanúi vagyunk olyan helyzetnek, melyről úgy ítéljük meg hogy az idős ember kihasználása, lelki vagy fizikai bántalmazása folyik, menjünk kicsit közelebb de még biztonságos távolságra és kezdjük el erősen nézni, figyelni a bántalmazót. Sokszor elég ennyi, hogy a bántalmazás abbamaradjon!

6) Adjunk karácsonyi szerenádot idős rokonaink, barátaink ablaka alatt! A dalok éneklése a családunk számára is különleges közös élmény lehet. Ha erre nincs lehetőségünk, de online kapcsolatra igen, akkor videóbeszélgetés során énekeljük el a Kiskarácsony-Nagykarácsonyt.

+1 ráadás:
TARTS VELÜNK ÉS TÁMOGASD MUNKÁNKAT, HOGY TOVÁBBRA IS SEGÍTHESSÜK AZ EGYEDÜL ÉLŐ IDŐSEKET!

  • 5000 Ft – Támogass egy magányos időst egy karácsonyi vacsora árával!
  • 10000 Ft – Támogass egy magányos időst egy karácsonyi vacsora és egy ajándék árával!
  • 20000 Ft – Támogass két magányos időst egy-egy karácsonyi vacsora és ajándék árával!

TÁMOGATOM A MAGÁNYOS IDŐSEKET!

Legyél a 100 ember egyike, aki havi 2500 Ft-tal támogatja munkánkat, ezzel lehetővé téve hogy hosszú távon odafigyelhessünk rájuk, törődhessünk velük.

 

2020. 12. 10.