Támogatom a magányos időseket!

Joli néni konyhájában üldögél, az ablakon már beszűrődnek a ködös reggel tompa fényei. „Ezer, kétezer, háromezer…” – ismételgeti magában, és száját összeszorítva még egyszer átgondolja, hogyan osztja be megmaradt kis pénzét a hó végéig.

Ami igazán elszomorítja, az nem a kuporgatás, hanem a MAGÁNY.

Joli néni 83 éves, férje 12 évvel ezelőtt hunyt el, egy szem fiát pedig előjegyzett szívműtétje előtt egy hónappal vitte el a betegség pár éve. Azóta egyedül van minden nap. Vannak reggelek amikor nincs értelme kikelni az ágyból. Fájós lábai miatt a közeli kisbolton kívül nem csoroszkál már el sehova. Sosem csönget be hozzá senki, nem hívják telefonon sem.

Aztán egyszer csak…

„Felhívott Joli néni..” – mondta a telefonban Bori, az Idősek Barátai önkéntes koordinátora, és elmesélte hogy milyen kétségbeesett hívás érkezett hozzá. Jolikát a még élő rokonai is teljesen magára hagyták, elkeseredett és magányos. Hangulata ingadozik, és most karácsony közeledtével még inkább magányosnak érzi magát, mint máskor. Fia elvesztésével kapcsolatos mély fájdalma átjárta az összes szavát.

Elkezdtük rendszeresen látogatni, és szépen lassan kitárult előttünk e sokat átélt idős hölgy gazdag érzelemvilága. Segítettünk neki felvenni a kapcsolatot régi ismerőseivel, elkísértük a piacra, orvoshoz, sétáltunk vele a parkban, beszélgettünk a kutyasétáltatókkal, szomszédokkal. A pandémia kezdete óta telefonon tartjuk vele a kapcsolatot, és a protokoll betartásával segítjük mindennapos ügyeiben, bevásárlásban. Foglalkoztunk, törődtünk vele, végighallgattuk akár századszorra is fia történetét. Mára már egyre ritkábban kerül szóba ez a szomorú történet, és egyre többször beszélgetünk a jelen és jövő vidám pillanatairól. Joli néni jövőre vonatkozó terveket kezdett szövögetni, például arról hogy mit fogunk csinálni együtt, ha a járványhelyzetnek vége.

A pandémia második hullámának híre szorongással töltötte el. Bezárkózott, az utcára fél kimenni, tart attól, hogy újra elesik. Hamar törnek a csontjai. Amikor a közelgő karácsonyra gondol, a keserűség érzése újra megjelenik benne, de egyben hálás is, hiszen már három önkéntesünk is tartja vele a kapcsolatot. A járvány miatt viszont nem találkozhatunk vele személyesen, így felerősödnek benne fájdalmas múltjának emlékei: az egyedül töltött karácsony, melyet csak „túl kell élni”…

Mi az Idősek Barátai Programban 40 Joli néninek segítünk nap mint nap. Beszélgetünk, sétálunk, bevásárlunk, felolvasunk nekik – számíthatnak ránk, mint nagyon jó barátjukra. Idén karácsonykor szerenádot szervezünk az ablakuk alá: egyesével meglátogatjuk őket és karácsonyi dalokat éneklünk, és ajándékot is viszünk!

Az országban azonban 1 millió elszigetelt idős él. 

TÁMOGASS MINKET, HOGY MINÉL TÖBB IDŐSNEK SEGÍTHESSÜNK!

 

• 5000 Ft – Támogass egy magányos időst egy karácsonyi vacsora árával!
• 10000 Ft – Támogass egy magányos időst egy karácsonyi vacsora és egy ajándék árával!
• 20000 Ft – Támogass két magányos időst egy-egy karácsonyi vacsora és ajándék árával!

Támogatom a magányos időseket!

Hálásan köszönjük, óriási örömet szerzel!


Kata, Bori és az Idősek Barátai önkéntesei
 

Legyél a 100 ember egyike, aki havi 2500 Ft-tal támogatja Joli nénit és a hozzá hasonló elszigetelt időseket!