fbpx

2021 Idősek Barátai karácsonya

KARÁCSONYI SZERENÁD MAGÁNYOS IDŐSEKNEK

Önkéntesek összefogásával 60 magányos idős ember kaphatott személyre szóló ajándékot, melyet házhoz vittek az önkéntesek és karácsonyi szerenád keretében adtak át.

A pandémia nagyon komoly fizikai és mentális kihívást állított a magányosan élő idős emberek elé, amit még inkább tetéz a karácsonyi ünnepkör. Tudvalevő, hogy a karácsony a legnehezebb időszak a téli bezártságban, magányban élő – gyakran nehéz sorsú múltra visszatekintő – idős embereknek. Számos új önkéntest sikerült toborozni erre az időszakra, akik különböző feladatokban segítettek.

Fantasztikus karácsonya volt idén az Idősek Barátai önkéntesei által segített magányos idős embereknek. Köszönhetően a Mindspire Consultin Zrt. alkalmazottainak, minden idős személyre szóló ajándékot kapott. Az előkészítésben és az előzetes felmérésben sokat segítettek a látogató önkéntesek, megtudakolva, rávezetve az időseket, hogy milyen ajándékot szeretnének. Volt, aki szerényebben, volt, aki bátrabban fogalmazta meg az igényeit. Az idősek keresztnevét és egy rövid bemutatást kaptak a cég dolgozói, akik kiválasztották a hozzájuk közel álló időst és a lehető legnagyobb körültekintéssel vásárolták meg számára az ajándékot.

Az ajándékokat két fordulóval kellett az ÖKA irodába szállítani, ahol a sok lépcsőzés után még süti is várta a szorgos segítőket, hála az egyik elkötelezett önkéntesnek:)

Az irodába többen bejöttek, akik az ajándékokat a megbeszélt időben egy kis karácsonyi éneklés keretében adják át az időseknek. 

Az ajándékok halmaza várta a kiszállítást, szebbnél szebb csomagolással és természetesen mindegyikben egy- egy személyes levél lapult meg. 

Az idősek keresztnevéhez sorszámot adtunk, hogy ne keveredjenek az ajándékok, hiszen közel 60 különböző helyre kellett kiszállítani az ajándékokat. Az alábbiakban megpróbáltuk visszaadni azt a hangulatot, amit a szerenádozó önkéntesek tapasztaltak, miközben az ajándékokat átadták. 

Az önkéntesek ajándékozás és éneklés közben, után saját telefonnal készítettek felvételeket, ezért a képek és videók minősége nem minden esetben kiváló, de arra megfelelő, hogy egy átfogó képet mutasson. 

Hálásan köszönjük minden önkéntes segítségét, akik a szállításban, szervezésben, felmérésben, éneklésben, fotózásban, viedók készítésében, fordításban és még mennyi mindenben segítettek.
Külön köszönjük a Mindspire Consulting Zrt. kollegáinak önzetlenségét, akik megvásárolták az idősek kívánság listáján szereplő ajándékokat és személyes üzenetekkel, szerető gondoskodással csomagolták azokat. Figyelemre méltó alapossággal készültek az ajándékcsomagok, családtagok, gyerekek rajzai is bekerültek az időseknek írt személyes levelekbe, ami nagyon nagy örömöt okozott a magányos embereknek.


Továbbá köszönjük a Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzata támogatását, melyből többek között az önkénteseket kereső szórólapokat és a Kincskereső kiadványok nyomtatását tudtuk finanszírozni.

Irénke nagyon örült a diabetikus édességnek, mert nem nagyon vásárol magának, hiszen ezek sokkal drágábbak mint a normál élelmiszerek. 

Anica néni végtelenül hálás volt a digitális vérnyomásmérőért. Közösen kipróbáltuk és nagyon örült, nem is gondolta volna, hogy ilyen komoly ajándékkal lepik meg őt. 

és célba ért a disznótoros😅😅

“Ezt most mivel háláljam meg?” kérdezte János éppen a fotón.

Nagyon szépen köszönöm a meglepetés csomagot. Köszönöm mindenkinek aki hozzájárult ahhoz, hogy boldog legyek. Külön köszönöm Kuti Áginak, aki jóban_rosszban gondol rám!

Mindenkinek hatalmas ölelést küldök, és kellemes ünnepeket kívánok!!!❤️❤️❤️ – Évike sorai másolva a viberből.

Nagyon örült a virágnak és az édességnek – azt mondja, feltölti a szobáját boldogsággal, pont ilyenre vágyott.

Nagy meglepetést szereztél, szereztetek!

Nagyon köszönöm, hogy elhoztad Zoltánék ajándékát. Miután fölmentem, többször  elolvastam a levelet és nagyon meg is könnyeztem. Kedves szavai megérintették a lelkem! Az is, hogy a kislányát is bevonta az ajándékozásba. Minden tökéletes, finom, puha a papucs, mindennek nagyon örülök! Úgy válogatták össze, mintha a saját nagymamájuknak készítenék a csomagot. Nem tudom, beszéltek-e még velük, de nagyon hálás vagyok nekik! A rajzot és a levelet megőrzöm.

Borikám! Nektek is nagyon köszönök mindent! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres, egészséges új esztendőt kívánok mindannyiótoknak és kedves családotoknak! Hálás szívvel: F.P. Katalin

Éva nagyon örült a fehér botnak. Az ajtóban fogadott minket. Hálásan köszönte, hogy gondoltunk rá és sikerült beszerezni ezt a különleges ajándékot.

Miután kinyitotta bent az ajándékot, ezt írta messengeren: “Hálásan köszönöm. A fehér bot szuper, a Vak Szövetség erre nem volt képes, nem is fizetem tovább. Áldott ünnepet nektek.puszi🌲💝⚘ “

Katalin alig bírt állni a lábán, mert nagyon komoly fájdalmai voltak, de nagyon hálás volt az ajándékoknak és a figyelmességnek. 

Erzsike el volt ájulva a gyümölcs centrifugától. Nagyon meg volt hatódva, könnybe lábadt a szeme. Ő is készült, mindenkinek készített egy pár szaloncukrot ajándékzsákba.

Nagyon örült az ajándéknak. Mindent megmutatott a szobájában, nagyon örült, hogy van látogatója és a Raffaellot külön köszöni.

Györgyi sírva hívott fel, miután kibontotta a csomagot otthon, mert a covid miatt csak az utcán tudtuk átadni neki az ajándékot. Alig értettem, mit mondott, de miután kicsit megnyugodott megkértem, hogy ő maga köszönje meg személyesen, ezért felvettem telefonra a rövid üzenetét. Nagyon hálás a cipőért, hallható az üzenetében.

Videó lejátszása

Az idősotthonokban élő idősekről nem készült fotó, volt, akivel sikerült személyesen találkozni, de nem szerette volna, ha lefényképezik. Volt, akinek pedig a portán kellett leadni a csomagot és utána telefonon érdeklődünk. 

12 Stefi: Kedves, humoros néni, a Juhász Gyula versen nagyon meghatódott, nagyon szívesen találkozna az ajándékozó családdal, hogy köszönetet mondjon.

13 Irén: Ő végképp meglepődött, hogy van, aki gondol rá és ismeretlenül ajándékot vesz számára. Nagyon jól esett neki a sok sok édesség.

14 Margó: Odavolt a virágoktól, állítólag az otthonban is, ahol csak helyet talál, “bevirágozza”, saját lakterében, a könyvtárban, stb. Tusfürdő, testápoló, nagyon hasznos ajándék számára. Boldog karácsonyt kíván a családnak!

15 Dóri: Egy önkéntes adta át neki az ajándékot: Átadtam az ajándékot Dórinak. Nagyon örült a könyvnek, nagyon jó választás volt. Nagyon szépen köszöni és én is, hogy átadhattam. Mindenkinek nagyon boldog, szeretetben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánok. – D.Ibolya

16 Stefi: Csendben végighallgatta a köszöntést, nézte az ajándékokat, és mikor elindultunk kifelé, egyszer csak elsírta magát, hogy most fogta fel, hogy ez mennyire kedves gesztus felé. Nagyon meg volt hatva.

17 Klárika: Nagyon örült a gyönyörű csomagolásnak és a csodálatos pipere dolgoknak, szeme- szája elállt. Nem tért megához, annyira meg volt lepődve és nagyon meg volt hatódva a bőséges ajándékcsomagtól. Már csak a dobozt őrzi, hogy az is megmaradjon emlékbe.   

18 Teri: Ágyban fekvő beteg, így még jobban értékel minden plusz szeretetet, amit kap. Nagyon hálás volt a csomagért, még inkább a látogatókért.

 

41 Ági: Az ajándékot le kellett adni az idősotthon portáján, bemenni nem lehetett hozzá. A visszajelzés alapján Ági nagyon boldog volt a diétás finomságoktól, mert az otthonban ilyet nem adnak. 

20 Ilona: Eleinte csak csodálkozott, hogy mennyi mindent kap, hogy valaki gondol rá, pedig őt senki nem szereti.(Valóban nehéz természetű, kötözködő néni hírében áll.) De a végén látszott, hogy nagyon meg van hatva.

52 Gizi: Az idősotthonba nem engedték be a látogató önkénteseket. Nagy szomorúságából felvidította az ajándék és nagyon hálás, hogy gondoltunk rá.

Nagyon boldog volt, különösen örült a fényképalbumnak, amire vágyott. Köszöni szépen nektek ezt a sok figyelmességet, kedvességet, amivel boldogabbá teszitek számára ezt a szép ünnepet.

Gabika nagyon örült a különféle sporteszközöknek, kereste a szalagot és mire megtalálta, nagyon boldog volt. Pontosan ilyenre vágyott. Örült a kéztornát segítő eszköznek is.

Oda volt a könyvekért, nagyon imádta, hogy mindkettőt megkapta.

Zsuzsa hálás – rövid felvétel:

Ferenc nagyon örült a szuper fejhallgatónak, nem gondolta, hogy megkapja. Ez nagyon komoly ajándék. Az ital is el fog fogyni – mondta vidáman. Nagyon meg volt hatódva a szerenádtól és hogy megyünk, törődünk vele. 

Sírva hallgatta a szerenádot. Nagyon meghatódott, amikor kinyitotta a laptopot. Többen segítettünk neki, mert nem tud mozogni, a székből nem tud felállni. Szeretne emailt küldeni annak, akitől a laptopot kapta. 

Hosszas tortúra után sikerült bejutni Ilonkához. Végtelenül hálás volt, hogy bementünk hozzá, mert már jó ideje nem tud kimozdulni a szobájából és nagyon magányos.  

Nagyon nehezen jött ki, mert rosszul volt előző éjjel, le is akarta mondani a találkozót, de a látogatásunk nagyon feldobta. El sem hitte, hogy milyen szuper szerkezetet kapott, a smoothie készítő neki nagyon nagy ajándék volt, még időbe telik mire megtanulja használni.

Ani néni nagyon köszönte az ajándékot, minden kívánsága teljesült, szeretettel üdvözli az ajándékozó családot!

Nagyon kedvesnek tartotta a levelet, amit kapott, mert nagyon megértőnek tűnt az író és nagyon kedves gondolat volt benne az, hogy a saját élettörténetét megírhatná, amiben ő játssza el a főszerepet, így újra élheti a jó emlékeit.  

Meghatódott, hogy ismeretlenül is kedveskednek neki ajándékkal, és kedves szavakkal. Köszöni szépen!

Marika néni nagyon örült a puha köntösnek, pont ilyenre vágyott. Még többször is felhívott, hogy megköszönje, mert olyan mintha rá öntötték volna. 

30 Ilus néni nagyon meghatódott, és hálás az ajándékozónak a figyelmességért, és nekünk a szerenádért.

Béla nagyon hálás volt az ajándékokért és mint mindig, most is sokat mesélt és örült nagyon a látogatásnak. Béla bácsi nagyon rossz evő, talán ezekkel a különleges ajándékokkal sikerül elérni, hogy többet egyen. legalább csokit:)

Ida nagyon köszöni a könyvet és a különleges édességet. Cserébe ő is felolvasott nekünk egy verset. Nagyon hálás volt a látogatásért. 

Nagyon örült az ajándékoknak, a virágoknak és a nagy tejszínhabnak.

Az első volt, ahová énekelni mentünk, kicsit hamisan indult, de Éva néni így is nagyon szerette. (Sokat nevettünk, hogy éppen egy énektanárnőnél kezdtük az összeszokást.)

Judit nagyon hálás a csokiért és a Mozart golyót külön köszöni.

Erika nagyon örült az előfizetésnek, nem hitte el, hogy nem kell érte fizetnie. Egészen meghatódott, mert most nincs jól, a lábaiban lévő nyiroködéma miatt szobafogságra van ítélve. Minden jót kíván és nagyon hálás a Nők lapja és a Keresztrejtvény újság előfizetésért is. Ezt követően újra telefonált, hogy mennyire hálás és köszöni a gondoskodást. 

Irénke iparművész volt, csodálatos munkái vannak. Ma is nagyon értékel mindent, de a kezei nagyon igénybe lettek véve, ezért kimondottan örült a krémeknek, amiket ajándékba kapott. Hálásan köszöni az ajándékozónak a figyelmességet. 

Nagyon meghatódott, hogy a levélben az egészségügyben végzett munkájára is hivatkoztak, jól esett visszaemlékeznie. Nagyon örült az ajándékoknak.

Ahogy ezt már Zsuzsa nénitől megszoktuk ,mi is kaptunk tőle ajándékot: egy verset szavalt fejből. Nagyon örült mindennek, különösen a kedvenc parfümjének, amire már nagyon régóta vágyakozott.

Gyula bácsi nemrég került a programba, egy súlyos veszteség után (meghalt a felesége),ő maga is beteg volt és elvesztette az életkedvét. Az ajándékkal, és a énekekkel szemmel láthatóan sikerült felvidítani. Ő csokival vendégelt meg minket. Ez a gesztus és az ajándék láthatóan kizökkentette a szomorú valóságából.

Éva már alig lát, és nem volt más kívánsága, mint csokoládé. Nagyon nagy öröm volt számára kinyitni az ajándékot, ennyi féle csoki közül nehéz volt eldöntenie, hogy melyik a kedvence, végül a belga csokit emelte ki. Nagyon köszöni a látogatást és az ajándékokat is. Köszöni, hogy a program részese lehet. 

Katalin nagyon örült a vasalónak, mert már régóta vágyott rá, hiszen nagyon nehezen emel bármit a kezével. Hálás volt az éneklésért is. Az egyik önkéntes segít neki a dobozból kivenni az alábbi felvételen: 

Zsóka az erkélyről nézte a szerenádot és velünk énekelt, könnyekig meghatódott. Hálásan köszöni a különleges italt, amit csak ünnepi alkalmakkor fog megbontani.

Zsóka írt pár sort is:


„  Szeretném megköszönni  karácsony alkalmából küldött sorait, amelyekkel valóban fényt hozott az életembe. Köszönöm a gratulációt.   Szívből kívánok én  is  meghitt, szép karácsonyi ünnepet, és szép élményekben gazdag, boldog új esztendőt ! „

Nagyon készült, azt mondta, hogy simogatja a könyveket, imádja őket, nagyon drágák számára és ezek még nincsenek meg. A karácsonyra annyira készült, hogy az 50  éves hófehér bundáját is felvette, amivel nagyon meglepett mindenkit, mivel nagyon szerény anyagi körülmények között él egy alagsori lakásban. Magdi ajándékba Juhász Gyula verset olvasott fel.

Bár a felvételt megzavarja a kapucsengő, mégis érezhető Magdika csodálatos lénye:

Felvétel Magdi felolvasásaáról

Magdika korábban is megjelentette saját írásait és a mai napig ír, jelennek meg művei. 

Anikó is idősotthonban lakik, ahova nem engedtek be karácsonykor, csak a portán lehetett leadni az ajándékát. Nagyon hálás volt a lekvárokért, mert ilyet nem kapnak az otthonban.

Nagyon meg volt hatódva. Hálás volt a teáért és nagyon örült a finomságoknak és köszöni a gyertyát. Ők közel laknak egymáshoz Magdival, így közösen köszöntöttük őket az ünnep alkalmából. Mészáros Béla színművész is az önkéntesek között köszöntötte az időseket.

Sissi néni nagyon hálás volt a különleges krémekért, kiszáradt kezére, amit alig tud használni már nagyon kell a krém. Köszöni az édességeket is és hálás azért, hogy foglalkoznak vele.

Sissi néni boldog karácsonyt kíván ezen a felvételen és Katival közösen megnézegetik az ajándékokat:

Nagyon meg volt hatódva és imádta a fonalakat. Megígérte, hogy készít belőle Mészáros Bélának egy sálat, amiért meglátogatta őtNagyon élvezte a társaságot és a közös éneklést.

 

Nagyon örült a különleges és értékes könyveknek. Elhatározta, hogy több budapesti templomot fog felkeresni a könyv hatására. Nagyon meglepődött, hogy ilyen gazdag ajándékot kapott ismeretlenül.

Bella idősotthonban él, nem lehetett bemenni hozzá, a teraszról integetett. Szíve vágya volt a madaras könyv, és nagyon hálás, hogy kettőt is kapott ajándékba. így az ablakából be tudja azonosítani az arra repülő madarakat. Köszöni szépen a lekvárokat is, csak ez hiányzott neki az otthoni kosztból.

Az aprító nagyon nagy meglepetés volt számára, hálásan köszönte. Nagyon meghatódott a látogatástól, mert igazán magányosan éli az életét. 

Az otthonba, ahol Gizi lakik, nem engedték be a látogató önkénteseket. Nagy szomorúságából felvidította az ajándék és nagyon hálás, hogy gondoltunk rá.

Zsóka nagyon meghatódott az ajándéktól. Csodálkozott, hogy milyen sok minden van benne, milyen nagy csomag. Azt külön kiemelte, hogy látszik rajta, milyen gondossággal készült! Nagyon örült a gyerekek rajzainak, és azt mondta, ki is teszi majd a falára, a többi rokon gyerek rajzai mellé (saját gyereke nincs).  Rögtön azon gondolkodott, hogy tudná viszonozni, mit küldjön ő a gyerekeknek. De erről lebeszéltem…

És persze köszöni szépen, hozzájárult a karácsonyi hangulathoz, örömökhöz.

 

Jelenleg nagyon beteg, nem mehet hozzá senki. Amint jobban lesz visszük neki az ajándékot. 

Marinka nagyon köszöni a könyveket, mert imád olvasni és nagy izgalommal várja, hogy elolvashassa azokat. Áldott ünnepeket kíván mindenkinek, aki részt vett az ajándékok készítésében, kiszállításában.

Irénke ajándékát postázni kellett, mert a vidéki idősotthonba nem engedtek volna be látogatót karácsonykor. Nagyon szépen köszöni az ajándékot, de még inkább a rá gondolást. 

Egy egészen különleges ajándékot is adhattunk: Mészáros Béla színész, aki az Idősek Világnapján részt vett az ünneplésben, most is csatlakozott hozzánk az egyik nap, énekelt velünk, beszélgetett az idősekkel. Alig akadt olyan idős, akinek a szeme nem lett könnyes a meghatottságtól, örömtől. És együtt énekeltek velünk, örömmel ismerve fel rég feledésbe merült dalokat.

Életképek a szerenádról

SZERENÁD A LÉPCSŐHÁZBAN

Ha Te is szeretnél részt venni a munkánkban, szeretettel várunk.

Boldog Karácsonyt kívánnak az Idősek Barátai!

Önkéntes Központ Alapítvány

Idősek Barátai Program

1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.

Telefon: 06-1-225-0710

Email: idosekbaratai@onkentes.hu

Támogasd munkánkat rendszeres adományoddal!

https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042

Ajánld fel nekünk szja 1%-odat!

Adószámunk: 18108251-1-41