A 2020-as évben mindannyiunk terveit átírta a COVID-19 járvány. Féltettük saját és szeretteink egészségét, főként az idősekét. Bezárkóztunk, elszigetelődtünk, korlátokat állítottunk fel annak érdekében, hogy védjük magunkat a terjedő vírus veszélyeitől. Sok szenior korú ismerősünk találta magát hirtelen egyedül a négy fal között. Mi azonban tudjuk, hogy a járvány által előidézett karantén előtt is voltak olyan idősek, akiknek nem volt kihez szólnia, nem csöngetett be hozzájuk senki.

Mi velük foglalkozunk.

Azokkal, akikre más nem tud kellő figyelmet fordítani, mert nincs ereje, nincs lehetősége. Az ő magányukat enyhítjük beszélgetésekkel, apró segítségekkel, ahogy azt egy régi barátjuk tenné. A közös ünnepléseknek is nagy a jelentősége, hiszen ekkor szokott összegyűlni a család, ha máskor nem is, ilyenkor együtt vagyunk a szeretteinkkel. Nekik, a magányos időseknek ilyenkor snincs kivel ünnepelni, egyedül maradnak gondolataikkal.

A vírushelyzet miatt sajnos idén nem tudtuk megtartani szokásos közös karácsonyi ünneplésünket. Pedig ez az esemény amelyre a legtöbb idős tagunk eljött, ez jól mutatja fontosságát – ilyenkor még az is kimozdult, akinek egész évben nem volt kedve. Sokat gondolkoztunk azon, hogy mi legyen az alternatíva, milyen karácsonyi meglepetés tudná éreztetni velük, hogy figyelünk rájuk, fontosak számunkra, és nincsenek egyedül. Az augusztusi önkéntes pikniken merült fel bennünk a szerenád ötlete, melyet végül meg is valósítottunk. Először megkérdeztük idős tagjainkat, kik azok, akik örülnének egy karácsonyi látogatásnak, éneklésnek. Akiknél ezt technikailag meg lehetett valósítani, oda kis csoportokban látogattunk el és adtunk szerenádot. 18 időst látogattunk meg a saját címén, 6 alkalommal. Irénke gyönyörű asztaldíszt készített az önkéntesek fogadásának alkalmából, így a közös ünneplés emléke ebben a díszben élt tovább. Ez emlékeztette őt a karácsony többi napjain is arra, hogy nincs egyedül. Ica együtt énekelt a fiatalokkal, és ezt nagy örömmel mesélte el azóta többször is – mi is büszkék vagyunk rá, hogy megőrizte jó hangulatát, énekes kedvét annak ellenére, hogy mozgásszervi egészsége sajnos csak romlott az elmúlt évben. Piroska, aki szűkszavú, de a szíve aranyból van, így kommentálta a szerenádot: „Nem is olyan rossz ez.” Tőle ez nagy dicséret! 🙂 Több esetben a szomszédok is kikukucskáltak az ablakon, vagy megálltak a bejáratnál, utcán és hallgatták az éneket. Ferenc lakóépülete előtt fogadta a kis csoportot, csillagszórót, gyertyát gyújtott, és két szomszédjával együtt megtapsolta az „előadást”.  Nagyon megérintett mindenkit az élmény: több önkéntes köszönte meg hogy lehetősége volt részt venni ebben, voltak, akik a könnyeikkel küszködtek amikor látták az idős meghatottságát. Az egyik csoporthoz a 24.hu fotóriportere, János is csatlakozott, kinek képes beszámolóját ide kattintva láthatjátok– igazán szép képek! Egy másik csoportban részt vevő önkéntesünk, Kata pedig egy kis videót is összeállított az élményről, melyet itt tekinthettek meg:

Köszönjük minden önkéntesnek, hogy énekelt, fotózott, tett-vett, szállított, szervezkedett – egyszerűen velünk volt, együtt csinálhattuk végig az egész meglepetést az ötlettől a megvalósulásig!

Az éneklés mellett az ajándékozás sem maradhatott el. 2020-ban az összes csodálatos ajándékot a Decathlon központi kollégáinak és a budaörsi áruház munkatársainak köszönhettük, akik az idősek minden kívánságát teljesítették. 34 idősnek adtak személyre szóló ajándékot, gyönyörűen becsomagolva, szeretettel és odafigyeléssel összeállítva. A sok közül egy példa a látássérült Erzsikéé, aki csak rádión tudja hallgatni a híreket, így vágyott egy televízióra, hogy azon is hallgathassa mi történik a nagyvilágban. Többen összefogtak, hogy megvalósíthassák kívánságát és nem csak a televíziót kapta meg, hanem egy csodás kirándulásra is elviszi ez a csapat a természet iránt fogékony, de kimozdulni már nehezen tudó hölgyet.  Sok finomság és hasznos dolog is lapult a gyönyörű csomagolások alatt: cicanadrág, mamusz, forró csoki por, különleges teák, orchidea – felsorolni sem lehet, ahogy azt az örömöt és meglepetést is nehéz leírni, amit az ajándékok okoztak. Leginkább a képeslapot, kártyát keresték időseink, kérdezgették kinek tudják megköszönni. Nehezen találták ők is szavakat, sokaknak ez igazán új érzés volt,  hogy valaki aki nem ismeri őket, gondol rájuk, méghozzá ilyen személyes módon. Nekik ezek a meglepetések a praktikus hasznosságuk mellett nagy lelkierő többletet is jelentenek, feltöltik őket pozitív gondolatokkal. A szorongásokkal teli év vége és a hideg tél idején igazán fontos a jelentősége ezeknek a meglepetéseknek, gondolatoknak, melyek felvértezik az időseket a tavasz érkezéséig.

Külön köszönet Mariannának, Ilinek és Barbesznek, akik megszervezték az ajándékgyűjtő programot a Decathlonnál!

Kata, Hanna és további önkénteseink is csináltak fényképeket, melyeket egy Facebook galériába gyűjtöttünk össze. A 90 éves Magdolna néni pedig versmondással köszönte meg a szerenádot, melyről itt láthattok egy rövid videót:

 

Ezeken a programokon felül az Örkény Színházzal is megújult az együttműködésünk: december elején indították el a tavaszi nagy sikerű projektjük, a Vers Csak Neked második kiadását. Ezen projekt keretében az Örkény Színház társulatának tagjai egy-egy verset szavalnak el telefonban a regisztrált személyeknek. A tavaszi beszélgetések óriási sikere után (melyről  ITT olvashatjátok beszámolónkat) egyértelmű volt hogy ezen az elszigetelt karácsonyon is együttműködünk a színházzal hogy így is enyhüljön az idősek magánya. Gabikát Zsigmond Emőke hívta, a vers pedig az anya-gyermek kapcsolatról szólt mely mélyen érintette Gabikát, aki megkönnyezte a verset. Emőkével utána nagyon jót beszélgettek. Juditnak Pogány Judit szavalta el a Hetedik eclogát Radnótitól, mellyel nagyon eltalálta Judit érzésvilágát. „Hát én hanyatt estem” – mondta Judit nekünk, köszönetét tolmácsolva az élményért. A két Judit sok mindent megbeszélt, a mi Juditunk pedig annyira meghatódott a végén, hogy „négy csepp könny jött ki a szeméből”, pedig a nővére halála óta nem tudott sírni. Nagyon boldog, hogy ezt átélhette.

Köszönjük az Örkény Színház teljes társulatának, a művészeti titkárnak és mindenkinek, aki részt vett ennek a projektnek a megvalósításában!

Sokan kívántak év végén egy jobb évet nekünk. Mi már most rengeteg hálával tartozunk időseinknek, hogy megosztják velünk történeteiket, jó és rossz pillanataikat, és szeretettel, barátsággal fordulnak felénk, önkéntesek felé. Hálásak vagyunk Mariannának, Ilinek, Barbesznek és a Decathlon központi és budaörsi kollégáinak nagylelkűségükért, önzetlen felajánlásukért, a kedves sorokért és gondolatokért melyeket megosztottak velünk. Hálánkat küldjük az Örkény Színház társulata és dolgozói felé, akik olyan megértően és kedvesen érdeklődtek időseink iránt, tehetségüket és művészi lelkivilágukat megosztva különleges élményvilágot hoztak mindennapjainkba. És nem utolsósorban az önkénteseinknek vagyunk hálásak, akik idejüket, erejüket, figyelmüket és szeretetüket felajánlva fényt hoztak az év utolsó napjaiba (is)! 🙂

2021. 01.27.