TECHNIKAI ESZKÖZÖK ÉS ÚJDONSÁGOK LÁTÁSSÉRÜLT IDŐSEKNEK

Ahogy idősödünk, úgy szaporodnak élettapasztalataink jóról-rosszról. Nem kell tanácsadásra sem járnunk a Szophoklész óta jól ismert bölcsesség alkalmazásához:

„ Bölcs belátás többet ér

Minden más adománynál.”

A mostani pandémiás időszakban pedig nagyon nagy szüksége van mindenkinek a belátás és a türelem képességére; idős embertársainknak pedig különösen sokat jelent a társadalmi együttérzés, a segítő odafigyelés, a lelki és szociális természetű adomány.

Éppen ezért jó hír, hogy látássérült vagy éppen jól látó, de időskorú honfitársainkra gondolt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos szövetsége (MVGYOSZ), amikor a járvány alatt megnyitotta webáruházát:bolt.mvgyosz.hu címen. Itt olyan technikai eszközöket találhatunk, amik segítenek a hétköznapi tevékenységekben és a kapcsolattartásban. Ha gyenge a kezünk, esetleg remeg, csökken a szorítási képessége, akkor nehezen tudjuk a kezünkben tartani a könnyű kis mobiltelefonokat. De ha megtaláljuk azt az eszközt, ami nagy gombokkal ellátott, könnyen kezelhető, akkor biztonságosabban élhetjük a mindennapokat, mert tudjuk, hogy a telefonunk valóban a kezünk ügyében van.

Elég egy rövid kis útbaigazítás, és egy speciális okostelefon segít a közlekedésben, a pénz felismerésében. Távolról is tudunk rajta segítséget kérni a kamerán keresztül az operátortól. De lehet itt olyan okos „kütyüket” is vásárolni, amiket még az unokák is megirigyelhetnek: beszélő vérnyomásmérő, beszélő órák, modern vércukorszintmérők, hangoskönyv (mp3) felolvasó és ki tudja még, mennyi érdekesség segíti az idősek életét.

Egyébként ha könyvet szeretnénk hallgatni, erre számos ingyenes lehetőség van az interneten. A Magyar Elektronikus Könyvtár http://mek.oszk.hu/ oldalon, az MP3-ra keresve és a kiválasztott könyvre kattintva rengeteg hangoskönyvet hallgathatunk meg, a Bibliától kezdve számos magyar és nemzetközi író, költő művei elérhetők: Gárdonyi, Rejtő, Villon, Verne, Tamási Áron, Mikszáth, Móra, Shakespeare, Reményik Sándor, néhányuk felsorolva, csak hogy kedvet csináljunk.

A youtube csatornán is kereshetünk hangos könyveket, akár a kedvenc idegen nyelvünkön írt műveket is hallgatva trenírozhatjuk magunkat vagy a nehéz elalvást segítve hallgathatjuk Balázs Péter megnyugtató hangját.

A nagyító egér egy olyan egyszerű kézi kamera, amit a TV SCART csatlakozójába kell csatlakoztatni és a TV képernyőjén 24X-e nagyításban olvashatjuk a szöveget. Legyen az könyv, újság, csekk vagy gyógyszeres doboz, egy szóval minden, amit csak el szeretne olvasni az idős ember.

 

Az idős hölgyek és urak a konyhába is választhatnak itt olyan speciális eszközöket, okos mérleget például, amik szintén hozzájárulnak a gördülékenyebb háztartási munkákhoz, a könnyebb főzéshez-sütéshez.

A kiválasztott terméket házhoz is szállítják. De ha valaki személyesen keresné fel a segédeszközboltot, a Thököly út 105.sz. alatt szintén szeretettel és nagy segítőkészséggel fogadják. A termékeket ki is lehet helyben próbálni, és szakszerű válaszokat adnak a kollégák a működéssel kapcsolatos kérdésekre.

Van egy másik fontos információnk is, amire – úgy érezzük – fontos felhívni azoknak a  figyelmét, akiknek családjában, rokonságában vagy ismeretségi körében erősen látássérült vagy éppen nemrég megvakult embertársunk él. Az ország több pontján van lehetőség elemi rehabilitációra, amely során az alapvető életviteli nehézségek kiküszöbölésére tanítják meg a jelentkezőket. A pár hónapos tanfolyamot bentlakásos formában is el lehet végezni. Érdeklődni lehet az alábbi linken:

http://vakokintezete.hu/szolgaltatasok/elemi-rehabilitacio/

Továbbá létezik olyan számítógépes program, mely segítségével a vak emberek is írhatnak leveleket, dokumentumokat, táblázatokat, használhatják az internetet. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket és a képernyőn látható üzeneteket. Magyarországon a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftver a JAWS for Windows. JAWS for Windows program ingyenes demo verziója letölthető az Informatika a Látássérültekért Alapítvány www.infoalap.hu oldaláról.

 A MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása.

Mindkét program jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója.

Ne féljünk az új eszközöktől és a technikai újdonságoktól, hisz azok csak segítenek megtapasztalni, hogy az öregség valójában nem az élet vége, hanem a koronája.

2021. 04. 15.