Amikor egy idős ember életében eljön az a pillanat, hogy a saját otthona helyett biztonságosabb hely lesz számára egy idősek otthona, akkor neki és a családjának is sok szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy a döntéssel elégedettek legyenek később is. Olyan kérdéseket és válaszokat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek abban, hogy könnyebb legyen a megfelelő intézmény kiválasztása.

Miért kell személyesen meglátogatni az otthonokat?

Nagy változás az idős embernek és a családnak is ez a döntés. Új otthont választani, főleg sokszor már speciális igényekre szabva, úgy hogy egy számunkra fontos embert biztonságban és jól létben tudjunk, nagy felelősség. Azt javasoljuk – amennyiben erre módjuk van –, hogy ezt mindenképpen személyesen tegyék, több otthont is meglátogatva.

Hol van az idősek otthona?

A kapcsolattartás szempontjából kiemelten fontos lehet, hogy olyan otthont válasszunk, ahol nem probléma a rendszeres látogatás, vagyis – a lehetőségekhez mérten, de – közel legyen a hozzátartozókhoz, könnyen megközelíthető legyen, például tömegközlekedéssel, ha a családban nincsen autó. Az is fontos, hogy az intézmény telefonján lehet-e beszélni a bentlakókkal, elérhető-e a telefonszám legalább az egyeztetett időpontokban, odaviszik-e az időseknek, vagy ha saját mobileszközük van, akkor annak használatában támogatják-e őket. Járóképes lakó esetén az elérhető egészségügyi intézmények közelsége is fontos szempont.

Milyen az intézmény profilja? Van-e kertkapcsolat?

Mivel eltérő igényű idős emberek vannak, így az intézmények között is létezik szakosodás. Amikor kiválasztjuk, mely idősek otthonát látogatjuk meg, járjunk utána a számunkra fontos részleteknek – ez vonatkozhat arra, hogy van-e demensekkel foglalkozó részleg vagy fogyatékkal élőkre felkészült e az intézmény infrastruktúrája. Hasonlóan fontos lehet, hogy van e kertje az intézménynek, hiszen a zárt terekből való kimozdulás, a természet értékes feltöltődés mindenkinek.

Milyen az idős ember személyisége? Hányan lennének egy szobában, kivel kerül egy szobába?

A legfontosabb szempont, hogy az idős ember jól és biztonságban érezze magát ott, ahova költözik. Így a szempontok között azt is figyelembe kell venni, hogy milyen lakrészek vannak, ha arra van igénye, tud e egyedül lenni egy szobában, ha nem hányan élnek egy szobában, hogyan választják ki egymást az egy szobában lakók, milyen és mekkora mozgástér van az élettér kiválasztásában, berendezésében.

Milyen foglalkozások vannak?

A hasznos vagy éppen szórakoztató elfoglaltság egy, a korábbi élettől eltérő és a változás miatt sok kihívást is hozó környezetben kiemelkedően fontos. Kérdezzük meg, milyen foglalkozásokat és milyen gyakorisággal tartanak az intézményben. Kik tartják ezeket? Van e lehetőség arra, hogy új tevékenységeket is javasoljunk, van e nyitottság új dolgokra?

Milyen ételt kapnak a lakók és lehet-e nekik bevinni, beküldeni ételt?

Érdemes a helyszínek meglátogatásakor megkérdezni, milyen ételeket szoktak főzni, és ha a hozzátartozónknak szeretnénk esetleg étel csomagot vonni, akkor arra van-e mód, ha igen, akkor házilag főtt vagy csak előre csomagolt ételt vihetünk, küldhetünk-e. Ismerjük a szeretteink ízlését és azt is, hogy maga az étel milyen szerepet játszik az életükben, így ez is fontos szempont lehet a választásnál. Megkérdezhetjük, milyen gyakran kapnak édességet, gyümölcsöt, egy adott diéta esetén hogyan módosul a napi koszt.

Egy ápolóra hány idős ember jut, és milyen gyakran látogatja az intézményt orvos?

Az állami intézményekben a várólista, a magánintézményekben az anyagi feltétel jelenthet kihívást az otthon választásánál. Ugyanakkor fontos tisztázandó kérdés, hogy a bent élőkre milyen szakmai figyelem jut, a nővéreknek milyen végzettséget ír elő az intézmény, mennyit foglalkoznak a bent élőkkel, hogyan alakul a nővérek beosztása, hány műszak van. Milyen gyakran mosdatják az idős embereket, van-e esetleg gyógytornász, pszichológus. Az is felmerülhet kérdésként, hogy ha a család szeretne valamilyen szakembert küldeni az idős rokona mellé, akkor az bejárhat-e az intézménybe.

Ezek az ellátottság, a lelki és a fizikai biztonság szempontjából nagyon lényeges kérdések. Kérdezzük meg, mi történik egy esetleges megbetegedés esetén, mi a protokoll – ne legyünk bátortalanok a kérdésekkel, mert az is sokat elárul egy intézményről, hogy milyen nyíltsággal, kedvességgel válaszolnak a minket érdeklő, számunkra fontos kérdésekre.

Mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők esetén milyen lehetőségek vannak az intézményben?

Kérdezzük meg, van-e mozgáskorlátozottak számára lift, hogy a körülményekhez képest önállóan is mozoghasson, az ebédlő, nappali, fürdőszoba úgy van-e kialakítva, hogy kerekesszékkel is tud ott közlekedni a bent élő. Vagy ha valaki látássérült, akkor mivel tudják segíteni a közlekedését, tájékozódását az intézményen belül. Célirányosan kérdezzünk rá azokra a dolgokra, amikről tudjuk, hogy idős rokonunk, hozzátartozónk számára segíti az önálló életet vagy támogatja azt az érzést, hogy biztonságban van, és az új otthona támogatja, nem pedig kiszolgáltatottá teszi.

Demens vagy romló állapotú idős ember ellátásra fel van e készülve az intézmény?

Azokkal a nehéz helyzetekkel is számolni kell, ha egy idős ember mentális vagy fizikai állapota romlani kezd. Mivel a környezetváltozás ilyenkor már megterhelő lehet, érdemes a beköltözéskor tisztázni az intézménnyel, hogy fel vannak e készülve ezekre a helyzetekre, el tudják e így is látni a náluk élő, de fokozott figyelemre szoruló lakókat. Vannak olyan intézmények, ahol csak valamilyen fokú önellátásra képes lakókat tudnak fogadni, így minden érintett fél érdeke, hogy ez még a beköltözéskor kiderüljön, és megfelelő forgatókönyvet tudjon kidolgozni a család, ha esetleg egy állapotromlás az intézmény elhagyását vonná maga után.

A szubjektív szempontok

Amikor már körbejártunk mindent, meglátogattunk több intézményt, akkor bátran hallgassunk a józan eszünkre. Ha valahol bántó szagokat éreztünk, az jelezheti azt is, hogy nem elég tiszta az intézmény vagy a bent lakó és ellátásra szoruló időseket például nem teszik tisztába elégszer – ezek direkt jelek arról, hogy nem lesz megnyugtató új otthon. Hasonlóan egyszerű és emberi jelzés, hogy mennyire kedvesen válaszolnak a kérdésekre az ott dolgozók, hiszen ez is jelzi, hogy milyen hangulatú az intézmény, mennyire segítőkészek és támogatók a náluk élőkkel és a hozzátartozóikkal. Ne felejtsük el ezeket a szempontokat se, amikor mérlegelünk.