fbpx

Az időskori magányról: magyar önkéntesek tapasztalatcserén Franciaországban

Az október 07-10. között a Párizsban megrendezett szeminárium alkalmával a 70 éves múltra visszatekintő francia PFP (Petits frères des pauvres) alapítvány a magányos idősek elszigetelődésének oldási stratégiáit, továbbá az ebben közreműködő önkéntesek motiváltságának és elköteleződésének komplex tématikáját járta körül.

A szakmai workshop öt küldő ország - összesen 17 fő - (köztük Belgium és Magyarország 4-4, Görögország 3, Írország 5, Románia pedig 1 fő) részvételével zajlott le. Magyarországot az IB önkéntesei közül Torda Judit, Marót Edit, Gombos Rita és Jankó Sujánszky Erika képviselte. 



A résztvevők zöme koordinátori feladatokat ellátó alkalmazottak, magányos időseket látogató önkéntesek voltak, illetve meghívottként több PFP ágazati és regionális vezető is részt vett.


A háromnapos szeminárium tématikája kitért az önkéntes tevékenység konkrét feladataira, rávilágítva a megvalósítás alkalmával felmerülő problémákra, kihívásokra és buktatokra,  számtalan konkrét javaslatot felkínálva a résztvevőknek.



Megállapítást nyert, hogy a jelenkor elöregedő társadalmaiban mindenhol IGÉNY és igen nagy SZÜKSÉG van az önkéntesek lelkes, elhivatott tevékenységére. A résztvevők felhívták a figyelmet az önkéntesek motiválásának, szakmai felkészítésének illetve lelki egyensúlyuk ápolásának szükségességére, fontosságára.








Egy részletes interjú is készült a szervezőkkel,  mely  a Civil Rádióban Hatvanon túl műsorában volt adásban és itt meghallgatható.



Azzal a meggyőződéssel tértünk haza hogy bőven van még mit tennünk ezen a területen, van hova fejlődnünk és hogy igyekezni kell itthon is a szemináriumon megtapasztaltak megvalósítására, alkalmazására.

További cikkeink:

Keress minket!

Önkéntes Központ Alapítvány

Telephely:
1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.

Tel: +36-1-225-0710

E-mail cím: idosekbaratai@onkentes.hu

TÁMOGASD MUNKÁNKAT RENDSZERES ADOMÁNYODDAL!
 

Ajánld fel nekünk szja 1%-odat!

Adószámunk: 18108251-1-41

© Idősek Barátai 2020.