fbpx

6 tipp a karácsonyi magány ellen

Ahogy idősödünk, sokan egyre kiszolgáltatottabbnak, magányosabbnak és elszigeteltebbnek érezzük magunkat. Az idő előrehaladtával természetszerűen megváltoznak a személyes életkörülményeink. A nyugdíjba vonulás, a gyász és a rossz testi vagy lelki egészség mind krónikus magány kialakulásához vezethet, amely további egészségügyi problémák ördögi körét hozza magával.

Vajon mit tehetünk azért, hogy ezen változtassunk?

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a magány és az elszigeteltség összefüggésbe hozható a különböző szívbetegségekkel, a magas vérnyomással, a szorongással és a depresszióval valamint fokozza a demencia kockázatát. Valójában egyes szakértők úgy vélik, hogy a magány ugyanolyan káros az egészségünkre, mint a dohányzás vagy az elhízás.

A magány vonakodóvá tesz bennünket, elszigetelődünk a társas kapcsolatainktól, elveszíthetjük az önbizalmunkat és különösen az idősebbek hajlamosak aggódni amiatt, hogy „terhet” jelentenek másoknak.

Mindannyiunknak szüksége van emberi kapcsolatokra, barátokra, támogatásra. Alapszükségletünk, hogy tartozzunk, kapcsolódjunk valakihez. Az idősödés nem kell, hogy azt jelentse, hogy egyre magányosabb leszel.

További cikkeink:

Keress minket!

Önkéntes Központ Alapítvány

Telephely:
1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.

Tel: +36-1-225-0710

E-mail cím: idosekbaratai@onkentes.hu

TÁMOGASD MUNKÁNKAT RENDSZERES ADOMÁNYODDAL!
 

Ajánld fel nekünk szja 1%-odat!

Adószámunk: 18108251-1-41

© Idősek Barátai 2020.