fbpx

A programról

A PROGRAMRÓL

Az Idősek Barátai Program küldetése az időskori magány és elszigeteltség leküzdése Magyarországon. Egy országos non-profit szervezetté szeretnénk válni, mely önkéntesek segítségével éri el céljait.

AJÁNLD FEL SZJA 1%-ODAT ÉS EZZEL TÁMOGASD A MAGÁNYOS IDŐSEKET SEGÍTŐ MUNKÁNKAT! Adószámunk: 18108251-1-41

Barátságot adhatsz adó 1%-oddal 2021-ben is!  

Programunk keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak rendszeresen. Látogatásaik során beszélgetnek az idősekkel, sétálni kísérik őket, esetenként kisebb segítséget nyújtanak (pl. gyógyszer kiváltása), társasjátékoznak, felolvasnak és más olyan, szabadidős jellegű  tevékenységeket végeznek velük, melyekkel növekszik az idősek aktivitása és a világra való nyitottsága.

A program hazai kezdeményezője a Teszünk Szenior Önkéntesek Klubja valamint az Önkéntes Központ Alapítvány. A szenior önkéntesek 2016. április 15-én indították el a programot, amikor 6 önkéntes találkozott 6 időssel egy idősek otthonában. Az ott létrejött kapcsolatok azóta barátsággá szilárdultak.  A kezdetektől  szakmai és anyagi támogatást nyújt programunknak a Petits Frères des Pauvres nevű francia szervezet, melynek több, mint 70 éves tapasztalata van kifejezetten ezen a téren.

Kiemelt figyelmet fordítunk önkénteseink felkészítésére, képzésére, szakmai támogatására és az önkéntesek közösségének fejlesztésére. Az ÖKA önkéntesei nem csak vállalt segítő tevékenységük során, hanem azon kívül is kapcsolatban állnak egymással, sok esetben baráti szálak fűzik őket össze.

Tevékenységünket alapelveink mentén végezzük. Ezeket az alapelveket önkénteseinkkel közösen, az idősek véleményét, hangját meghallgatva, emberi méltóságukat, igényeiket szem előtt tartva alakítottuk ki. Működésünket autonóm helyi csoportokon keresztül végezzük, melyek lehetőséget adnak az idősek lehető legnagyobb mértékű bevonására tevékenységünket illetően.

Az Idősek Barátai Program Etikai Alapelvei ide kattintva olvashatók (PDF formátumban).

Az Idősek Barátai Program Működési Alapelvei pedig itt olvashatók. (PDF formátumban)

Tetszik amit csinálunk? Légy te is támogatónk, klikk az alábbi linkre!

https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042/tamogatom

2020. január 1-je óta az ÖKA Idősek Barátai Program hivatalos partnere a magányos időseket támogató Nemzetközi Szövetségnek (Fédération Internationale Petits Frères des Pauvres – International Federation of the little brothers of the Poor). http://www.petitsfreres.org/

JELENTKEZEM TÁMOGATOM

MIT NYÚJTUNK A PROGRAMBAN?

ÖNKÉNTESEKNEK

Az Idősek Barátai program önkénteseit szakemberek segítségével készítjük fel az idősek látogatására, s munkájuk során rendszeresen kapnak szakmai támogatást. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk az önkéntesek közösségének építésére is.

ELOLVASOM

INTÉZMÉNYEKNEK

Az Idősek Barátai program több budapesti intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, önkénteseink rendszeresen látogatják a szociális ellátó intézményben lakó vagy házi gondozásban részesülő, saját otthonaikban élő időseket, illetve szerveznek számukra alkalmi eseményeket.

ELOLVASOM

SEGÍTSÉGET KÉRŐKNEK

A 2011-es népszámlálás és a 2015-ös, KSH által készített mintavétel-alapú lakásfelmérés adatai szerint a 65 éven felüliek nagyságrendileg egyharmada, mintegy 600 ezer ember él hazánkban egyszemélyes háztartásban. Nagyrészük magányosan vagy elszigetelten él, akiknek nagy örömöt, segítséget jelentene 1-1 óra odafigyelés, személyes jelenlét. Önkénteseink igyekeznek minél több magányosan élő idős emberhez eljutni, hogy minőségi időt tölthessenek együtt.

ELOLVASOM

JELENTKEZZ ÖNKÉNTESNEK!

Ha te is szívesen válnál egy idős ember Barátjává, csatlakozz önkénteseinkhez!
Töltsd ki a rövid online jelentkezési űrlapot, és hamarosan kapcsolatba lépünk veled.

ALAPÍTÓK

ÖNKÉNTES KÖZPONT ALAPÍTVÁNY

Önkéntes Központ Alapítvány

Az ÖKA 2002 óta szolgálja és fejleszti a hazai önkéntességet. Úttörő szerepet vállaltunk az önkéntesség országos szintű terjesztésében és fejlesztésében (Az önkéntesség fejlesztésének stratégiája, Nemzeti Önkéntes Stratégia), hálózatépítésben (Önkéntes Centrumok hálózata), az önkénteseket fogadó szervezetek szakmai támogatásában (képzések, konzultáció stb.), az intézményi és vállalati önkéntesség, valamint a Pro Bono szolgáltatások kultúrájának terjesztésében. 2013 óta kiemelt figyelmet fordítunk a szenior önkéntesség fejlesztésére.

Idősek Barátai programunkat, az Alapítvány Teszünk Szenior Önkéntes Klubjának kezdeményezése nyomán, arra építkezve, egy tapasztalt francia szervezet, a Petits frères des Pauvres által kínált minta alapján és az ő támogatásukkal indítottuk el. Hazai és nemzetközi együttműködéseink segítségével folyamatosan bővítjük és fejlesztjük a program szakmai alapjait, módszertanát, és mindenekelőtt önkénteseink csapatát.

A programba bekapcsolódó önkéntesek számára képzést és folyamatos szakmai támogatást biztosítunk, illetve kiemelt figyelmet fordítunk az önkéntesek közösségének építésére.

www.oka.hu

TESZÜNK SZENIOR ÖNKÉNTES KLUB

A Teszünk Szenior Önkéntes Klub 2013 őszén alakult meg az Önkéntes Központ Alapítvány támogatásával.

Klubtagjaik sokféle segítő tevékenységben vesznek részt, mindenki megtalálhatja a neki tetsző elfoglaltságot. Havonta egyszer szoktak találkozni, megbeszélni az elvégzett és az előttük álló feladatokat, új ötleteket, lehetőségeket. A programjaikról rendszeresen tájékoztatják tagjaikat körlevélben, és a Facebook-on. Így mindenki választhat kedvére való elfoglaltságot.

2016-ban, francia példa alapján, néhány tagjuk új tevékenységbe kezdett: magányosan, elszigetelten, sokszor kiszolgáltatott helyzetben élő idős embereket kezdett látogatni. Ebből nőtte ki magát a mostmár minden korosztályt önkéntesként bevonó Idősek Barátai Program.

http://www.tettrekeszklub.hu/

PETITS FRÈRES DES PAUVRES

A francia szervezetet 1946-ban alapította egy francia filantróp, Armand Marquiset azzal a céllal, hogy nehéz helyzetben élő idős embereknek nyújtson segítséget. A folyamatosan fejlődő szervezetnek Franciaországban mára kiépült önkéntes-hálózata és kiterjedt intézményi és civil kapcsolatrendszere van. Több, mint 11 ezer önszerveződő önkéntesük 12 ezernél több idős embert látogat rendszeresen.

https://www.petitsfreresdespauvres.fr/

A francia példa nyomán világszerte számos országban alakultak hasonló szervezetek, minden esetben helyi kezdeményezés nyomán. 1979-ben született meg formálisan is a nemzetközi hálózat; a Szövetségnek ma 10 ország a tagja. Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Kanada, Svájc, Írország, Brazília, Németország és Románia mellé tizenegyedikként Magyarországot várja tagjai közé a szervezet.

SZEMÉLYES TÖRTÉNETEK

Egy idős tanárnő üzenete az Idősek Barátainak - Hallgassátok nyitott szívvel az Erdélyből származó tanítónő üzenetét!

ÖSSZES SZEMÉLYES TÖRTÉNET

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Havi hírleveleinkben beszámolunk programunk aktualitásairól, bemutatjuk tevékenységünket és önkénteseinket, valamint “hangot adunk” az időseink számára akik szívesen mesélnek, adnak tanácsot vagy akár csillogtatják meg művészi tehetségüket.

NINCS ELÉG IDŐD, DE SZERETNÉL SEGÍTENI? ADOMÁNYOZZ!

A magányos idősek felkutatásához, az ő megsegítésükhöz, valamint önkénteseink felkészítéséhez, folyamatos szakmai támogatásához, koordinálásához pénzre van szükségünk.

Támogass TE IS minket adományoddal:

https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042/tamogatom

Legyél egyike annak a 100 embernek, aki havi 2500 forinttal támogat egy magányos idős embert! Mi ennek az idősnek az életébe örömöt, szeretetet, törődést viszünk!

Kérjük, hogy amennyiben teheted, TE is segítsd munkánkat!

Átutalás esetén írd a közleménybe: “Idosek Baratai”

Bankszámlaszámunk:

MagNet Bank: 16200010-10044403-00000000

Számlatulajdonos: Önkéntes Központ Alapítvány

Ha postai úton szeretnél adományozni, csekket küldünk neked, hogy megtehesd! Ehhez írd meg a postacímed az idosekbaratai@onkentes.hu emailcímre, vagy hívd a 0036-1-225-07-10-es telefonszámot és elmondunk minden szükséges információt. A magas kezelési költségek miatt 1000 Forint alatti adományösszeg esetén nem küldünk csekket hanem javasoljuk hogy bankkártyás módon adományozz. Köszönjük!

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ALATT SZERETNÉD SEGÍTENI AZ IDŐSEKET?

Mindannyian nagy kihívásokkal nézünk szembe a COVID-19 járvány kitörése óta. Az idős szeretteinket szeretnénk biztonságban tudni, segíteni őket hogy otthon maradjanak, tiszta környezetben éljenek, változatosan étkezzenek, megtartsák jókedvüket. Ahogy lehet, minimálisra szeretnénk csökkenteni a fertőzés esélyét, hiszen ez az ő esetükben akár végzetes kimenetelű is lehet. Önkénteseink telefonon tartják a kapcsolatot azokkal a magányos idősekkel, akiknek szociális kapcsolataik meggyengültek, rajtuk kívül kevés társaságuk van, vagy akár teljesen egyedül maradtak. Őket segítjük fertőtlenítőszerek, védőfelszerelések adományozásával, de élelmiszeradományt is juttatunk nekik.

Keressük azt a 100 embert, aki havi 2500 forinttal támogat egy magányos időst, hogy ő minden figyelmet, törődést megkaphasson a járvány alatt is!

https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042/tamogatom


MUNKATÁRSAINK


Somlai Katalin

Programvezető – ÖKA

somlai.katalin@onkentes.hu
70-433-8648

Hadrévy Borbála

Önkéntes koordinátor – ÖKA

hadrevy.borbala@onkentes.hu

Paes-Békei Erzsébet

Projektmenedzser – pro bono

A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja, az Idősek Barátai Program alapító tagja

idosekbaratai@onkentes.hu


EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

Újbudai Idősek Háza

TÁMOGATÓINK

HÍREK

Túráztunk a Mátrában a Decathlon segítségével - 2021. július 31-ike mérföldkő volt az IBP számára. A Decathlon dolgozói a IX. Decathlon Mátra Túrán szerveztek egy kicsi túrát nekünk. Az eléggé elszigetelten, magányosan élő időseink közül öten vállalkoztak az útra (ez igen szép szám, mert a nagy többség a lakását is alig tudja elhagyni). Nagy örömmel, várakozással, izgalommal készültek. Az önkéntes kísérők többsége maga is szépkorú volt. Annak ellenére, hogy rossz időt jósoltak, mind a 18-an ott voltunk a Nyugatinál, ahonnan egy külön busz vitt a helyszínre. Ott…

Továbbra is érvényben van a hőségriadó – mit tehetnek az idős emberek ilyenkor? - Még marad a kánikula, ezért az országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Mivel és hogyan gondoskodhatunk ilyenkor magunkról és időseinkről?

Adományosztás az időseknek – kiváló szervezés – csodás összefogás! - Önkénteseink lelkesedése csodálatos módon ragadta magával a többieket is, így közösen sikerült fertőtlenítő- és tisztítószereket, maszkot és szeretet üzeneteket eljuttatni az elszigetelt idősekhez.

ÖSSZES HÍR

SAJTÓMEGJELENÉSEK

Jobban félünk az öregedéstől, mint a haláltól… – írt rólunk az nlc.hu - Somlai Katalin programvezetőnkkel Pálúr Krisztina, az nlc.hu újságírója beszélgetett – nem csak az Idősek Barátai Programról, hanem az idősödés és a magány társadalmi jelenségéről. Ide kattintva olvashatod a cikket 2021. 07.04.

Programunkról ír a Metropol.hu - A kényszerű egyedüllétbe száműzött embereknek nyújt segítő kezet az Idősek Barátai Program, ahol gyakran életre szóló barátságok szövődnek segítők és segítettek között. - Adott hírt a metropol.hu a Programról

“Fizikai és mentális leépülést okozott a pandémia az időseknél” – HaziPatika.com cikke az Idősek Barátairól - Idős emberek százezreinek szinte semmilyen szociális kapcsolatuk nincsen, így nemcsak a napi bevásárlásban, ügyintézésben nem számíthatnak segítségre, de a gondolataikat, félelmeiket sem tudják másokkal megosztani.

ÖSSZES SAJTÓMEGJELENÉS

Önkéntes Központ Alapítvány

Idősek Barátai Program

1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.

Telefon: 06-1-225-0710

Email: idosekbaratai@onkentes.hu

Támogasd munkánkat rendszeres adományoddal!

https://adjukossze.hu/kampany/idosek-baratai-adhatunk-egy-orat-1042

Ajánld fel nekünk szja 1%-odat!

Adószámunk: 18108251-1-41